Поклонение пред арменския мемориал в Силистра

25/4/2016
 
В двора на православния арменски храм „Света Богородица“ в Силистра бе проведено поклонение пред мемориала в памет на арменците, пострадали от геноцида в Османската империя преди 101 години.
 
В събитието участваха членове на местната арменска общност, както и представители на властта: Областна администрация Силистра – чрез главния секретар Ивелин Статев, община Силстра - с участието на председателя на ОбС д-р Мария Димитрова и общински съветници от различни политически групи, както и на кмета на общината д-р Юлиян Найденов, представители на Доростолска епархия и др.
 
За трагедията на своите предци разказа Екатерина Тодорова – председател на Арменското църковно настоятелство. 86-годишната Арменухи Ширванян бе най-възрастната от живеещите в Силистра арменци, които се поклониха в съботната вечер пред черната мраморна плоча с надпис, напомнящ за масовото изтребление на арменския народ, за което миналата година НС на Република България излезе със специална декларация. Паметникът е изграден преди 8 години в близост до най-стария в България действащ арменски апостоличен храм.