Прояви в чест на Априлското въстание в Силистра и в Тутракан

21/4/2016
 
В Силистра и в Тутракан, а и в други населени места от Крайдунавска Добруджа, всяка общност по свой начин отбеляза 140-ата година от Априлското въстание през 1876 г. В Силистра за пръв път заедно четирите патриотични клуба от движението „Млади възрожденци“ към Общобългарския комитет „Васил Левски“ проведоха събитие, избирайки за свой прощъпулник годишнината от т.нар. Априлска епопея. 
 
Домакин на отдавна замислената тематична кръгла маса, посветена на годишнината от акта на съпротива, предизвикал Великите сили да обърнат внимание на случващото се в българските земи в рамките на Османската империя, бе Общинско спортно училище „Дръстър“. И по-точно най-късно създаденият от четирите клуба – Клуб „Млади патриоти“ с председател учителят по история Иван Занов, съставен от ученици в единственото по рода си спортно школо в региона.
 
Другите участници бяха клубовете при СОУ „Никола Вапцаров“ с председател учителката по история Мара Костова, при ПМГ „Св. Климент Охридски“ с председател учителката по история Маргарита Александрова, и при ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ Силистра с председател учителката Стоянка Димитрова.
 
Гости на кръглата маса бяха Цветана Цанова – председател на Общински комитет „Васил Левски“, председателят на училищното настоятелство на ОСУ „Дръстър“ Петко Добрев – ексобластен управител и автор на две книги на историческа тематика, председателят на Учителски клуб „Иван Байчев“ доц. Илиана Горанова - дългогодишен директор на Полувисшия учителски институт и филиал на университета в Русе, и директорът на спортното училище Петър Цветков, които приветстваха учениците от патриотичните звена на града. Както и представител на Областна администрация Силистра, поднесъл поздравителни адреси до всички групи участници от името на областния управител Стоян Бонев.
 
Дискусията започна със съждението, че по темата „Априлско въстание“ е писано най-много от българските историци, но по нея са казани най-много неистини и най-малко правдиви факти. Може би защото в продължение на десетилетия са властвали исторически доктрини, повлияни не от данни и конкретика, а от идеологии. И със заключението, че независимо от неговия неуспех, то, въстанието в поробена България, е признак за събуждане на българското самосъзнание и желание да се покаже на света, че народът иска своята свобода и мечтае за самостоятелна държава. Направена бе и отправка към днешното патриотарство в контекста на мигрантската криза, а именно, че съвременният патриотизъм не е на интелекта, а на уличните герои.
 
Активността на патриотичните ученически клубове продължава и в понеделник - 25 април, в СОУ „Никола Вапцаров“, където тамошният клуб „Млади възрожденци“ ще има своята проява в чест на Априлското въстание. Подобно на тях, по информация на учителката Маргарита Димитрова 10-те класове при СОУ „Христо Ботев“ в град Тутракан почетоха паметта и поднесоха венец пред паметника на легендарния Таньо войвода. Неговата чета е организирана по план и идея на Христо Ботев с цел да се увлекат нови въстанически сили към Западна и Източна Стара планина, а турските сили да се разединят.
 
За втора поредна година през м. февруари представителите на клубове на младите патриоти от Силистра участваха в националната среща, провеждана от Общобългарския комитет „Васил Левски“ под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова. Близо 200 са структурите, предимно в малки градове и населени места, където благодарение на клубовете живее патриотизмът в съвременния му вид, така необходим на всички поколения българи - у нас и по света.