Областният управител на Силистра на среща във Варна с министър д-р Петър Москов за представяне на Национална здравна карта

25/2/2016
Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов и екипът му проведе среща във Варна, на която разясни проекта за Национална здравна карта и свързаните с нея нормативни актове, съобщи  www.vn.government.bg. 
 
В срещата участваха представители на местната власт и ръководствата на лечебни заведения от област Варна, Добрич, Шумен и Силистра. В нея се включи и областният управител на Силистра Стоян Бонев. Министърът подчерта, че целта на срещите е да се разсеят съмненията,  относно картата, насаждани главно от политическата опозиция на управлението.
 
От сайта на министерството по темата научаваме за негово изявление, направено на подобна среща в Русе: „Един от сериозните проблеми, които стават ясни от Националната здравна карта е, че в част от българските болници, които имат специалисти и оборудване с най-високо ниво на компетентност (т.е. трето), в масовия случай обслужват предимно пациенти с по-леки заболявания, изискващи първо и второ ниво на компетентност, и които без проблем могат да бъдат успешно лекувани и в общински и по-малки болници.
 
На практика сложна високоспециализирана медицинска помощ от трето ниво българските пациенти търсят и получават само на няколко места у нас или в чужбина, а това реално затруднява достъпа на пациенти. Защото едни лечебни заведения са претоварени, а потенциалът и ресурсите на други се използват недостатъчно. Това е един от проблемите, които държавата трябва да реши“.