В Силистра над 3 000 ученици и дейци на културата в дефиле за 24 май

24/5/2015
         На централния площад в Силистра навръх 24 май се проведе едно от най-мащабните дефилета в чест на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.  В него участваха на 3 000 ученици от 14 училища и 5 извънучилищни звена и културни институции, а бе водено от Градски духов оркестър Силистра и от фанфарната музика на най-старото училище в града – ОУ „Отец Паисий“.
       Те бяха приветствани от представители на местното самоуправление – Общински съвет и община Силистра – от д-р Мария Димитрова (председател) и от  кмета д-р Юлиян Найденов заедно с отговорни лица от неговия управленски екип, от Областна администрация, представена от областния управител Стоян Бонев и от главния секретар Николай Николов. Както винаги през последните пет години на своеобразната трибуна бе и Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий.
        По традиция посланието на кмета на общината като неин стопанин бе поднесено към участниците в тържеството, което е и преклонение пред светите братя Кирил и Методий – небесни покровители на  Европа. Редом с представителите на институциите бяха отличници от местните гимназии и от средните общообразователни училища, от чието име слово държа абитуриентът Иван Савов от ПМГ „Св. Климент Охридски“, победител в националната олимпиада по „История и цивилизация“ и лауреат на националната олимпиада по „Български език и литература“.
               Останалите отличници – гордост на Силистра, гледали шествието от сцената, са: Йоана Георгиева от ПГСУАУ „Атанас Буров”, Цонко Иванов от ЕГ „Пейо Яворов“, Павел Гочев от ПГМТ „Владимир Комаров”, Станислава Иванова от СОУ „Н. Й. Вапцаров”, Ивайло Тодоров от ПГПТ „Евлогий Георгиев”, Енис Есман от ПГС „Пеньо Пенев“, Стелиян Радев от ПЗГ “Добруджа” и Айлин Адилова  от ПГЛП  „Пенчо Славейков”.
          Бъдещите първокласници – Катерина Маринова и Ивайло Михайлов от ЦДГ „Ян Бибиян” – Силистра, поздравиха всички със стихотворения за словото. Програмата продължи с празничен концерт „Талантите на Силистра” и с хоро на площад „Свобода”. 
        Заместник областният управител Младен Минчев бе сред гостите на тържеството в СОУ "Йордан Йовков" в град Тутракан, където по стара традиция  абитуриентите бяха изпратени чрез характерен ритуал, развит във времето на 70-годишната гимназия в града. Най-добрите ученици получиха своите грамоти и награди за постигнатите от тях успехи.
          В Дулово децата от ОДЗ „Мир“, ученици от училищата на територията на общината, учители, директори и читалищни дейци отбелязаха 24 май с празнично шествие. Кметът на общината д-р Юксел Ахмед поздрави всички присъстващи с най-светлия празник, връчвайки медали и грамоти на най-изявените ученици на национално ниво, както и поздравителни адреси за всички колективи на училища, детски градини и средища на духовността.
        Чрез медиите и със специален адрес до общините, училищата и читалищата, както и до културните институти в област Силистра по повод 24 май областният управител Стоян Бонев отправи послание със следното съдържание: "Уважаеми съграждани, на дневен ред е празникът - Денят на българската просвета и култура, и на славянската писменост, изпълващ сърцата ни с патриотична гордост и национално самочувствие. На светите братя Кирил и Методий дължим азбуката, а на учителите, творците и будителите през вековете - постигнатото в сферата на духовността. Да ги благословим за святото дело и да продължим своя път към светли бъднини."