Тържества в навечерието на 24 май в Силистра, Тутракан и Дулово

23/5/2015
 
         В Силистра се проведе тържество за награждаване на най-добрите учители от общината, организирано от кметската администрация в навечерието на 24 май – Ден на българската просвета и култура, и на славянската писменост. В него от името на общината участваха кметът д-р Юлиян Найденов, председателят на Общинския съвет д-р Мария Димитрова, заместник областният управител Младен Минчев, началникът на РИО на образователното министерство д-р Габриела Миткова, директорът на Филиал Силистра на Русенски университет „Ангел Кънчев“ доц. д-р Теменужка Богданова, и др. представители на властовите институции.  
         В различните 20 и повече категории, отнасящи се до целия процес на обучение в българската образователна система – от ЦДГ до последния клас на гимназиите и СОУ, са били номинирани десетки учители, представени на участниците в тържеството. Във всяка от категориите имаше победители, включително и известни в града педагози, ангажирани и в обществени дела.
       Сред тях са Кудинка Цветкова – дългогодишен помощник директор в ОУ „Иван Вазов“, която в края на трудовата си кариера стана носител на първата награда, давана на помощник директори; Ванушка Ангелова – българист в ОУ „Отец Паисий“, в продължение на години ръководител на Клуб за литературно творчество и художествено слово; Нели Господинова – учител по английски език в ПГСУАУ „Атанас Буров“, но и специалист в сферата на гражданското образование; Ирена Иванова от ПЗГ „Добруджа“ – филолог, ръководещ обучение по цветарство, чийто отбор е сред най-добрите в страната; историкът Иван Занов от ОСУ „Дръстър“, дългогодишен председател на Клуба на историците и тази година – носител на наградата „Учител на годината“ на национално ниво, Маргарита Александрова от ПМГ "Св. Климент Охридски", извела абитуриент до победа в националната олимпиада по история, председател на първия в областта Клуб "Млади възрожденци" и мн. други.
        В Тутракан също се проведе тържество за връчване на специални статуетки и дипломи на учители и дейци на културата в чест на 24 май, връчени от кмета на общината д-р Димитър Стефанов. За първи път награда за високи постижения и издигане авторитета на общината в сферата на образованието, изкуството и културата получи местна институция – Историческият музей Тутракан с директор Петър Бойчев. Специалната награда е за Анелия Калдарева, заместник директор на СОУ „Йордан Йовков“. В отделните категории – награди за Марче Радева от ОДЗ „Полет“, Румяна Статева от СОУ „Христо Ботев“, Ценка Маринова от СОУ „Христо Ботев“ и Елена Тодорова от СОУ „Йордан Йовков“.
       В навечерието на празника отдел „Образование“ и община Дулово проведоха свое тържество, включително с участието на пенсионирани учители, поканени от кмета на общината д-р Юксел Ахмед. Част от културните майски тържества в община Дулово бе коктейлът за общо 27-те отличници абитуриенти от училищата в общината: СОУ „В. Левски“ – гр. Дулово (най-многочисленото в област Силистра), СОУ „Хр. Ботев“ – Паисиево, СОУ „Й. Йовков“ – Окорш  и ПГООТ – Дулово, по време на който кметът на общината по случай 55-ата годишнина на град Дулово връчи  медали и сувенири на отличниците.