Тържества за учители в навечерието на 24 май в общините от област Силистра

22/5/2015
         В общините от област Силистра всяка от местните администрации провежда тържества не само за учениците – абитуриенти и отличници, но и специално за учители, вкл. пенсионери, както и за творци от различни поколения. На 22 май вечерта е тържеството за учители и в община Силистра.
          В предния ден в град Алфатар бе традиционната среща на кмета на общината Йорданка Узунска с просветните и културни дейци от общината под надслов „Да се върнем в спомените и да се докоснем до настоящето“. Срещата беше уважена от Стоян Бонев – областен управител на област Силистра, и от Янка Господинова – заместник областен управител, които в същия ден проведоха и среща със земеделските производители в общината.
         Гостите поднесоха своите поздравителни слова редом с представителите на местните власти – община и Общински съвет, вкл. и с посланието – да съхранят искрата, която ги вдъхновява да творят и да се развиват всеки в своята сфера, стремейки се към познание, необходимо през целия живот.
        По традиция бяха поздравени юбиляри и заслужили дейци на просветата и културата. Новосформираната танцова група „Добруджанка“ поздрави участниците в тържеството, уважено от представители на двете училища в община – основното в Алфатар и  началното в Алеково, от ЦДГ Алфатар, работещо с три групи в различни населени места, от читалищата в населените места Алфатар, Алеково, Бистра, Цар Асен, Чуковец, Кутловица и Васил Левски. Преди няколко дни приключи най-голямата културна проява в общината – Фестивалът „Алфатарски багри“, а през м. юни е другата емблематична изява – конкурсът „С песните на Димитрина Кунева“ в село Алеково.
          Наскоро в община Дулово местният отдел „Образование“ и кметът на общината д-р Юксел Ахмед проведоха традиционната си среща преди 24 май с представители на различни поколения просветни и културни дейци, вкл. пенсионири. Част от културните майски тържества в община Дулово бе коктейлът за общо 27-те отличници абитуриенти от училищата в общината: СОУ „В. Левски“ – гр. Дулово (най-многочисленото в област Силистра), СОУ „Хр. Ботев“ – Паисиево, СОУ „Й. Йовков“ – Окорш  и ПГООТ – Дулово, по време на които кметът на общината по случай 55-ата годишнина на град Дулово връчи  медали и сувенири на отличниците.