Областният управител поздрави двама силистренци, първенци в националните олимпиади по история, литература и техническо чертане

14/5/2015
         В Градска художествена галерия Силистра ръководството на ПМГ „Св. Климент Охридски“ проведе тържество, с което изпрати най-добрите си абитуриенти. Основен момент бе представянето на двама от тях, с които училището наскоро се прослави по начин, уникален в неговите анали. Това са Иван Савов и Николета Георгиева. Главният секретар на Областна администрация Силистра Николай Николов връчи поздравителни адреси на двамата лауреати от името на областния управител Стоян Бонев в знак на уважение към постигнатите от тях успехи, благодарение на техните учители през годините.
        В лицето на зрелостника Иван Савов ПМГ и Силистра имат безспорен победител в националната олимпиада в учебна дисциплина като „История и цивилизации“. Негов учител и научен ръководител в продължение на няколко години е преподавателката Маргарита Александрова, на която  директорът на гимназията Анелия  Невска връчи специален поздравителен адрес. Споменати с добро бяха и предишни негови учители литератори като Татяна Христова, Валентина Караколева, Йорданка Косева, Ванушка Ангелова и др. „Не съжалявам, че съм се занимавал с математика и природни науки, защото всяка различна стъпка ме е довела дотук“, заяви ученикът, печелил състезания в различни дисциплини. 
          Николета Георгиева, също абитуриентка от завършващия випуск на 105-годишното силистренско училище, е друг неочакван „хит“ сред своите връстници, тъй като побеждава в една учебна дисциплина – „Техническо чертане“, която е характерна за професионални гимназии, но не и за природо-математически училища. Нейният учител Любомир Димитров заяви: „Аз ръководех работата й по техническо чертане, започната от нея още в ОУ „Отец Паисий“, първо в проекта „С грижа за всеки ученик“ през 2008 г. при тогавашния директор на училището Денка Балушева, който бе инвестиция в талантливите деца“.