В област Силистра стартира инициативата „Да изчистим България заедно“

10/5/2015
       В страната започна инициативата „Да изчистим България заедно“, провеждана за пета поредна година, като през настоящата екопроявата е посветена на две инициативи: „Да изчистим Европа“ и Глобалното гражданско движение Let’s Do   Кампанията е разчетена в пет еднодневни тематични акции през месеците май и юни. Първата от тях - на 10 май, бе посветена на отминалия Ден на Европа. В европейските страни е факт за втори път, но за пръв път се провежда у нас.  
       В този ден почистването  бе в рамките на населените места – около домовете, в междублоковите пространства и в градските зони. В първата акция се включиха по отделни програми всички общини от област Силистра. Екипът на Областна администрация начело с областния управител Стоян Бонев и със заместник областния управител Янка Господинова осъществи акцията на територия в близост до пристанището, района около Блока на специалиста и улицата, свързваща го с Дунавския парк.
        Втората акция е на 17 май – Ден на българския спорт, когато обекти за почистване ще са зони за отдих и спорт. Другите три акции са, както следва: на31 май във връзка с Международния ден на детето (1 юни), поради което е предвидено почистване на детски площадки. На 7 юни е четвъртата акция, когато ще бъдат почиствани природни паркове и защитени територии, вкл. емблематични за общините и регионите „природни богатства“.
       На 27 юни по повод Международния ден на река Дунав (29 юни) усилията на доброволците ще бъдат насочени към водоеми и реки. За първи път международна речна зона като Дунав влиза в инициативата. Участниците в акцията ще имат грижата да почистят крайбрежието.