Тържествена церемония и разнообразни прояви в Силистра за 9 май – Ден на победата и за Ден на Европа

9/5/2015
         С тържествена церемония край паметника на 31 Силистренски пехотен полк – Железен, в чест на който на 9 май 1945 г. на Червения площад в Москва са прозвучали топовни салюти, бе честван Денят на победата и 70-ата година от края на Втората световна война, както и Денят на Европа. В тържеството участваха представители на Областна администрация Силистра, на община и Общински съвет Силистра, на Областен военен отдел, на Съюзите на ветераните от войните на България и на Румъния, както и на неправителствени организации. Церемонията уважиха лидери и активисти от парламентарно представителни партии - ГЕРБ, БСП, АБВ, "Атака" и др.
        За малцината останали живи участници във войната от Силистренска област бе отделено подобаващо внимание в проведената програма на церемонията. Седмина от тях получиха юбилейни медали, редом с областния управител Стоян Бонев, с кмета на общината д-р Юлиян Найденов и още петима други представители на властовите институции. Председателят на Асоциацията на ветераните в Кълъраш Димитру Мардаре от своя страна връчи на ветераните поздравителни адреси и специални отличия.
        В словото си д-р Юлиян Найденов каза: „Ничия саможертва не е била напразна. Длъжни сме да помним и да почитаме героите си и да благодарим за днешната обединена, демократична и модерна Европа. Свеждаме глави пред всички, сражавали се под бойните знамена на армията и осъдили с човешкото си усещане терора и проявленията на фашизма.“ Сборна формация при смесен хор „Седянка“ с художествен ръководител Никола Касабов (НЧ „Доростол 1870“) и деца от Вокална студия „Мегатон“ с ръководител Миглена Илиева, както и Градският духов оркестър поздравиха с български и с руски песни всички участници в церемонията.
        Събитието завърши с традиционното поднасяне на венци и цветя пред паметника на 31 полк, един от непреходните символи на бойната слава на град Силистра. Преди десетина години бе създаден Инициативен комитет за изграждане край паметника на Алея на славата, чийто проект е готов и продължава събирането на средства за осъществяването му.
        През деня благодарение на отделни ритуали, дело на политически и неправителствени организации, бе запален т.нар. вечен огън в памет на героите от последната световна война пред паметника в Дунавския парк, както и бе проведен Областен възпоменателен събор край Паметника на съветските летци до с. Проф. Иширково с участието на над десет вокални и танцови групи от общините Силистра, Дулово, Тутракан, Алфатар, Ситово и др.
          В следобедните часове в Дунавския парк в Силистра общината и Областният информационен център проведоха празника „9 май – Ден на Европа – да празнуваме ЗАЕДНО“ – с концерт на открита сцена, с мотопарад и ателиета по интереси.