Информационна акция „Спаси живота на децата“ в Силистра

8/5/2015
          На три места с пешеходни пътеки в град Силистра представители на Областна администрация и на ОДМВР, както и на 5 училища: гимназиите ПГСУАУ „Ат. Буров“ и ПГС „П. Пенев“, на ОУ – „Св. св. Кирил и Методий“ и „Иван Вазов“, също и на СОУ „Н. Й. Вапцаров“ – общо 30 ученици, проведоха  координираната ученическа информационна акция. Тя е в рамките на третата глобална седмица на тема „Децата и безопасността на движението по пътищата“ (4-11 май 2015 г.).
          Облечени в светлоотразителни жилетки с надпис „Спаси живота на децата!“, осигурени от организаторите, учениците подаряваха брошури и цветя на преминаващите шофьори и пешеходци. Началото на акцията бе с вой на сирени на автомобили. В акцията се включиха заместник областните управител Янка Господинова и Младен Минчев, главният секретар на Областна администрация Николай Николов, главният секретар на Асоциация „В и К“ Венцислав Маринов, Ирена Мърова от Детска педагогическа стая, Паньо Иванов от службата по сигурността в областна администрация, учители от различни училища и др.
        Отново днес на центъра на Силистра и пред входа на Градската галерия са две изяви от програмата на глобалната седмица. В едната от тях доброволци от БЧК, УП и др. организации участват в състезанието „Правилата на движение и принципите на Червения кръст“. В другата Обединен детски комплекс Силистра организира ателие по рисуване на тема „Научи се да се пазиш сам“.
        На 11 май в ЦДГ „Иглика“ в град Силистра е занятието по пътна безопасност за най-малките жители на нашия град. На 10 април 2014 г. Общото събрание на ООН прие резолюция „Подобряване глобалната безопасност по пътищата“ и предложи на Световната здравната организация и на Регионалните комисии на ООН да съдействат за нейното организиране.