В Силистра и в общините от областта продължиха събитията от Третата глобална седмица „Децата и безопасността на движението по пътищата“

8/5/2015
            На 8 май в православен храм „Св. св. Петър и Павел“ бе проведена първата в Силистренския край панихида, отслужена от отци на Доростолска епархия в памет на децата, жертва на ПТП. Събитието, в което участваха областният управител Стоян Бонев, заместник областният управител Янка Господинова и екип от ОДМВР – представители на „Пътна Полиция“, Детска педагогическа стая и др., е част от третата глобална седмица на тема „Децата и безопасността на движението по пътищата“ (4-11 май 2015 г.).
            Също днес от 12 чв гр. Силистра е координираната ученическа информационна акция, предвидена да се проведе на три места в града: на пешеходната пътека на светофарите до МБАЛ Силистра на бул. „Македония“ с участието на ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ и от ПГСУАУ „Ат. Буров“; пред входа на ОУ „Иван Вазов“ – Силистра с ученици от училището, и пред входа на СОУ „Н. Й. Вапцаров“ с ученици от двете съседни гимназии, вкл. и от ПГС „П. Пенев“.
            В рамките на акцията 30 ученици в светлоотразителни жилетки с надпис „СПАСИ ЖИВОТА НА ДЕЦАТА!“ ще подаряват брошури и цветя на преминаващите шофьори и пешеходци. Началото на акцията е с вой на сирени на автомобили.
          Събитията на 8 май бяха предшествани от други в рамките на първите дни на седмичната програма: в учителската стая на ОУ „Отец Паисий“ – Силистра бе прожектиран филмът „Пътна безопасност“, след който пътни полицаи  проведоха беседа с ученици; в началото на седмицата в област Силистра бе проведена специализирана полицейска операция по метода „Широкообхватен контрол“ с проверка за правоспособност на водачите на МПС и за използването на обезопасителни системи и колани за деца, както и на защитни каски; на 7 май в СОУ „Никола Й. Вапцаров“ – Силистра бе прожектиран тематичният филм „Млада Европа“, заснет по европейски проект.
           От 15 часа отново днес на центъра на Силистра и пред входа на Градската галерия има две изяви: доброволци от БЧК, УП и др. организации ще проведат състезанието „Правилата на движение и принципите на Червения кръст“, а ОДК организира ателие по рисуване на тема „Научи се да се пазиш сам“. На 11 май в ЦДГ „Иглика“ в град Силистра ще има занятие по пътна безопасност с най-малките жители на нашия град.  
            На 10 април 2014 г. Общото събрание на ООН прие резолюция „Подобряване глобалната безопасност по пътищата“ и предложи на Световната здравната организация и на Регионалните комисии на ООН да съдействат за нейното организиране.
          Целта е да се даде допълнителен тласък за постигане целите на „Десетилетието за активни действия по безопасност на движението по пътищата 2011-2020г.“, за да бъдат спасени 5 млн. човешки живота. Всеки ден в световен мащаб повече от 500 деца губят живота си от пътнотранспортни произшествия, а десетки хиляди са ранени. В общините от област Силистра в рамките на Глобалната седмица за пътна безопасност събитията са по отделни графици.