Ритуали в навечерието на 9 май пред паметници в област Силистра

7/5/2015
 
         Представители на държавната и на общинските власти, както и на Генералното консулство на Руската федерация в Русе, проведоха ритуали с участието на гражданството край пет паметника в област Силистра. Рейдът започна с възпоменание край паметния комплекс в Дунавския парк в Силистра, в което се включиха областният управител Стоян Бонев, вицеконсулът Андрей Малакей и членове на СНЦ „Руски клуб – Силистра“. В своето слово руският дипломат, който  участва и в тържествата за 6 май – Ден на храбростта и Празник на Българската армия, отбеляза поуките от Втората световна война и значението на 9 май като Ден на Победата. Пред него и другите участници в събитието бе представена историята на паметника, част от който е автентичен танк от преди 70 години.
         Паметният знак, намиращ се на граничния пункт в Силистра, който е свидетелство за посрещането на Червената армия през септември 1944 г., също бе включен в обиколката по паметни места. Следващият обект бе в село Межден, където отец от Доростолска епархия отслужи панихида за загиналия през 1944 г. тук руски войник Александър Тушков, на който е изграден паметник преди десетилетия, както и в чест на подофицер Кольо Николов и редниците Георги Кънев, Илия Иванов, Димо Цветков и Димитър Кънев, родом от селото, загинали във втората фаза на Втората световна война, чиито паметни плочи са в общ комплекс в местния парк.
           В ритуала участваха зам. областният управител Младен Минчев, зам. кметът на община Дулово Йорданка Стойчева, кметът на селото Валентин Костадинов, гостите от Русия и жители от района. В град Дулово пред два паметника бяха проведени ритуали по повод 9 май – пред паметника на българските войни – общо 70 души от Дуловския край, загинали от Балканската през Първата световна и във Втората световна войни. Директорът на местния Музей-галерия Белчо Маринов представи щрихи от героизма на добруджанци като войници в 31 полк – част от Първа българска армия и Трети украински фронт. По време на тържеството на ветерани от войните, както и на представители на властта, сред които кметове и общественици, бяха връчени възпоменателни медали от Стоян Колев, председател на областното ръководство на Съюза на ветераните от войните. Друго тържество бе проведено край паметника също в Дулово на 19-годишния руски войник Павел Тихонов, загинал през 1944 г. и завинаги останал на добруджанска земя. Ученици от местна гимназия рецитираха на руски език стихове за Деня на победата.
        Паметникът на съветските летци край село Проф. Иширково бе последният обект от съвместния рейд на българи и руснаци. Кметът на селото Кинка Иванова разказа историята на екипажа на самолет самолет „ИЛ-4“ от Черноморски флот на Червената армия, свален на 14 септември 1943 г. и членовете на екипа му – руснакът Леонид Лебедев и украинците Павел Лелеко и Дмитрий Филипенко, никога не се завръщат в своите родини. С изключение на капитана на екипажа Дмитрий Бабий, който остава жив, после преминава през 7 концлагера и умира миналата година на 98-годишна възраст. Паметникът е изграден в този си вид през 1965 г., преди 10 години е обновен и тази есен – на 12 септември, предстои да бъде отбелязан половин век от неговото съществуване. Навръх 9 май край паметника ще бъде проведен съборът „Никой не е забравен, нищо не  е забравено“.
         На 9 май в областния град от 11 ч. ще се проведе организираната от община Силистра тържествена церемония край паметника на 31-ви Силистренски пехотен полк – Железния във връзка със 70 години от края на Втората Световна война. Преди това от 10 часа празникът ще бъде отбелязан и пред паметника в Дунавския парк, като е предвидено да бъде възстановена традицията със запалването на т.нар. вечен огън, прекъсната преди близо двадесет години.