В Силистра и в областта бе почетен 6 май - Ден на храбростта и Ден на Българската армия

6/5/2015
       В Силистра в района на мемориал „Военно гробище“ се проведе тържествен ритуал за отбелязване на 6 май – официален празник на Република България – Ден на храбростта и Празник на Българската армия, Гергьовден според българския народен календар.  
     В него участваха областният управител Стоян Бонев, кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов, председателят на Общински съвет Силистра д-р Мария Димитрова, Андрей Малакей  от Генералното консулство на Русия в град Русе, подп. Ивайло Александров – началник на Областен военен отдел, представители на Съюза на ветераните от войните, на Клуб „Традиция“, Клуб „Млади възрожденци“ с председател Мара Костова, на политическите партии ГЕРБ, БСП и др., на офиса на евродепутата Емил Радев и др.
        Отци от Доростолска епархия проведоха панихида за загиналите във войните за свободата на България. Кметът д-р Юлиян Найденов държа словото от името на организатора община Силистра.
       Поздрав поднесе и подп. Александров, който каза: „6 май е най-силният, най-красивият и най-емоционалният празник в българския календар. Шести май е и ден, в който отдаваме почит към паметта и се прекланяме пред подвига и саможертвата на всички български воини, които отдадоха живота си в защита на Отечеството. Днес е денят на българската саможертва и на нашето достойнство.“
       В края на ритуала представителите на институциите, участници в него, както и много граждани поднесоха венци и цветя пред паметника, на който пише „Българийо, за тебе те умряха“.
      Тържественият ритуал, посветен на 6 май, бе проведен в знаков ден от българския празничен календар, свързан със св. Георги Победоносец, един от най почитаните светци. Като Ден на храбростта той се чества в българската армия още с нейното създаване. През 1880 г. княз Александър Батенберг учредява военния орден „За храброст“. Същата година се постановява и честването на празника.
    Победата на българската армия в боевете при Сливница в Сръбско-българската война от 1885 г. е предпоставка Денят на бойната прослава да се отбелязва отделно на 27 ноември. От 1931 г. Денят на храбростта и победите е обединен и обявен за боен празник на войската. През 1993 г. 6 май заема мястото си в празничния календар на армията като Ден на храбростта и Празник на Българската армия.
     Тържествен ритуал проведе община Тутракан на друг мемориал в област Силистра – в района на Военното гробище край село Шуменци, свързано с Тутраканската епопея на Добруджанския фронт през Първата световна война. Гости на празника бяха президентът Петър Стоянов (мандат 1997-2002 г.), зам. областният управител Младен Минчев, делегация от румънското селище Кирнодж, водена от кмета Иринел Роман, полк. Борислав Калчовски - началник на Областен военен отдел Търговище. На своя пост бяха Мемориалната чета "Таньо войвода", чета "Млади патриоти" и др. Тържеството завърши с курбан, организиран от Община Тутракан и от местния Исторически музей.
     Ритуали проведоха и всички останали общини от областта.