На 10 май е първият от петте дни от кампанията „Да изчистим България заедно“

5/5/2015

        На 10 май стартира кампанията „Да изчистим България заедно“ с първата от петте еднодневни тематични акции през месеците май и юни. Десетомайската екопроява е посветена на Деня на Европа. Почистването ще е в рамките на населените места – около домовете, в междублоковите пространства и в градските зони. През настоящата година кампанията, провеждана за пети път, е посветена на инициативата „Да изчистим Европа“ и на Глобалното гражданско движение Let’s Do It World. Натрупаният опит е показал, че най-правилната формула в осъществяването й е доброволците и институциите да работят заедно.

        Втората акция е на 17 май – Ден на българския спорт, когато обекти за почистване ще са зони за отдих и спорт. На 31 май е третата акция, посветена на Международния ден на детето (1 юни), поради което е предвидено почистване на детски площадки. На 7 юни е четвъртата акция, когато ще бъдат почиствани природни паркове и защитени територии, вкл. емблематични за общините и регионите територии („природни богатства“). На 27 юни по повод Международния ден на река Дунав (29 юни)усилията на доброволците ще бъдат насочени към водоеми и реки. За първи път международна речна зона като Дунав влиза в инициативата. Участниците в акцията ще имат грижата да почистят крайбрежието.
           Общините в област Силистра спазиха препоръката на мениджъра на инициативата г-жа Мария Лазарова от ЬТВ да има отделни планове с фиксиране на зоните за почистване в тях. Кампанията има и свой специален сайт, където ще има необходимата информация. Подготвено е и мобилно приложение по време на кампанията, вкл. и за маркиране на почистените места, но и за отчитане на активността.
         В най-кратък вид предварителната информация по общини по повод първата акция – на 10 май.
       Силистрапочистване на градски зони; почистване на междублокови пространства и квартални градинки. При изрично предварително заявено желание от гражданите в деня, определен за почистване на детски площадки в по-следващата акция - на 31 май, и да освежат (боядисат) детските съоръжения за игра следва те предварително да заявят това свое желание и нужните материали пред общинска администрация. След проверка на детските съоръжения за игра и в случай, че те не се нуждаят от допълнителни ремонтни дейности, ще бъде потърсена възможност за осигуряването на бои и четки за тези дейности. Община Силистра ще осигури  чували и ръкавици за доброволците, които ще се раздават в стая 304, а информация можете да получите на тел: 086-816 -226.
       Тутракан (начален час на почистването 9 часа – за повече информация в Община Тутракан, стая № 17, или на тел: 0879835815 – отдел „Екология”). – Старата автогара, крепостната стена по ул. „Крепостта”, бившето училище „П. Славейков”, градския стадион при боровата гора, МБАЛ – Тутракан, з-д „Славянка” на излизане от гр. Тутракан по ул. „Трансмариска” в посока за гр. Русе – сборен пункт на Старата автогара – площад „21 септември”. – Общината, крайдунавския парк– от тотопункта на Старата автогара по продължение на цялата кейова стена, з-д „Лодкостроител”, рибарската махала и зелената площ срещу хотел – ресторант „Лодката”, Чатала – сборен пункт пред административната сграда на община Тутракан на ул. „Трансмариска” № 31.  – Общински център за извънучилищни дейности, ул. „Димитър Благоев”, гробищния парк, Вила „Вета”, автогарата на „Т. А. Т.” ООД, ул. „Силистра” до пресечката с ул. „Генерал Тошев” – сборен пункт пред сградата на Общински център за извънучилищни дейности на ул. „Димитър Благоев” № 51. – Джамията, ул. „Александър Стамболийски”, ул. „Росица”, района около жилищните блокове „Терма”, „Младост”, „Зора”, „Ела”, „Пирин” 1, „Бреза”, „Чинар” и „Росици”, супермаркет „CBA”– сборен пункт пред джамията на текето. – Ул. „Родина”, бившeто училище „Васил Левски”, района на улиците „Рила”, „Байкал”, „Исперих” и „Марица”, СОУ „Христо Ботев” – сборен пункт пред СОУ „Христо Ботев”.  – Ул. „Ана Вентура”, з-д „Славянка” – ЕТ „Ник - Пластик”, пожарната, ул. „Сливница” до автогарата на „Т. А. Т.” ООД, ул. „Гео Милев”, парк „Христо Ботев” – сборен пункт в парк „Христо Ботев”. –  „Възходите” и района на улиците „Добри Чинтулов”, „Опълченска”, „Александър Невски” и „Средна гора” /така наречения Жабешки гьол/ – сборен пункт пред хотел ресторант „Палермо”.
     СитовоСело Ситово: паркове в центъра на селото, парк на ул. „Васил Левски”, гробищен парк, зелена площ зад пазара, покрай канала. Искра – парковете в центъра и в края на селото път Босна; покрай откритото дере.  Добротица:  парк пред кметството, зелена площ по дължина на селото.  Любен:  зелена площ пред кметство, ЦДГ. Босна - гробищен парк и около селските чешми. Попина:  парк в центъра на селото, зелени зони. Слатина: парк, гробищен парк.  Поляна:  парк в центъра. Нова Попина: парк. Ирник: парк и около църквата.
       Главиница - улици, квартали, междублокови пространства, райони около пенсионерски клубове, училища, детски градини и вилни зони. Участват граждани, НПО, пенсионерски клубове, фирми, държавни, общинска администрация и учреждения.
     Във връзка с кампанията на BTV Media Group „Да изчистим България за един ден“, община Кайнарджа се обърна с призив към всички жители на общината, ведомства, фирми и организации съпричастност и активно участие в кампанията за почистване на тротоарите и уличните платна, паркове и градинки. Призовават се директорите на училища на територията на община Кайнарджа да организират персонала и учениците за почистване на училищните сгради, дворове и градинки.
По време на кампанията да „Да изчистим България за един ден", се разрешава гражданите да изхвърлят всички събрани отпадъци с изключение на опасните и вредните във/или в непосредствена близост до контейнерите за смет. Община Кайнарджа и ОП „Комунални дейности" към общината поемат ангажимента за извозване на отпадъците. Почистването във всички 5 дни, вкл. в първия – 10 май,  ще започва в 9 ч. Раздаване на чували и ръкавици ще става пред кметствата на населените места. За контакт с организаторите: 0885921806 – Иван Киров – старши спец. по екология.
      На 10 май 2015 г., когато е Европейският ден за почистване, в Дулово обект на акцията са улици, междублокови пространства, райони около пенсионерски клубове, училища, детски градини и вилни зони в града. Лице за контакти: Баязит Алиш – тел. 0886650580. Раздаването на чували и ръкавици ще става в дните 7 и 8 май 2015 г. в Общинска администрация – гр. Дулово, ет.3, стая 29 от 9.30 ч. до 16.30 ч.