Специализирана областна комисия утвърди 44 военни паметника в област Силистра

15/4/2015
 
          В Областна администрация Силистра заседава Областна комисия „Военни паметници”, свикана от областния управител Стоян Бонев, който председателства форума с участието на  Кристина Томова, мл. експерт в дирекция „Социална политика“ в Министерство на отбраната. По време на заседанието бяха решени няколко въпроса. Утвърден бе регистърът на военните паметници в област Силистра – общо 44 в седемте общини на областта. На практика във всяко трето населено място в област Силистра има поне един паметник, свързан с паметта и подвига на българските войни.
         Най-голям е броят на военните паметници в община Силистра – 12, следвана от Тутракан – 8, Алфатар – 7, Кайнарджа – 6, Ситово – 5, Главиница – 4, Дулово – 2. Регистърът включва паметници и паметни плочи, пирамиди и композиции, както и комплекси. Почетени са всички войни – от Сръбско-българската до Втората световна война; Руско-турските войни; има орелеф и на рейнджъра Преслав Стоянов, загинал по време на мисия в Ирак. Няколко са паметниците в чест на добруджанските революционери.
        Сред най-внушителните е паметникът за 31 Силистренски пехотен полк – Железен. Както е известно, налице е готов проект за изграждане край него на Мемориална стена на славата, чиято стойност, вкл. облагородяването на района, е около 100 000 лева. Преди няколко месеца той бе представен в Областна администрация от председателя на Инициативния комитет – г-н Николай Димов. Обявена е специална банкова сметка, на която се събират дарения за осъществяване на проекта.
        Пълният регистър на военните паметници в област Силистра в отделен едноименен раздел се намира на страницата на Областна администрация Силистра –  http://silistra.government.bg/. Към регистъра има и картотека с още информация за паметниците, вкл. и за тяхното състояние.
       Сред паметниците с най-общо човешко послание е и паметникът на тъжащата майка в село Старо село. Този монумент и паметникът на загиналите във войните в град Алфатар са предвидени за ремонт в програмата за отбелязване на 100-годишнината от Първата световна война, за осъществяването на която е създаден Организационен комитет с участието на четирима министри и на областните управители от цялата страна. Други два подобни паметника – в село Васил Левски (община Алфатар) и в село Варненци (община Тутракан) предстои също да бъдат ремонтирани, но във връзка с честването на 70-годишнината от края на Втората световна война.
        Сред внушителните и емблематични места е мемориалът „Военна гробница 1916 г.” край село Шуменци, свидетелство за Тутраканската епопея в борбата на Добруджанския фронт. За всички дейности в най-добре поддържаното в страната военно гробище, посветени на стогодишнина на Първата световна война, ще бъде направено предложение да бъдат финансирани от държавата. По всяка вероятност като част от тях може да стане и изграждането на нов паметник на загиналите от село Белица. Грижата за военните паметници ще продължи поетапно и в следващите 2016-2018 г., обяви пред участниците в Комисията мл. експерт Кристина Томова, която сподели, че в предложенията на общините липсват мащабни изяви с участието на ученици.
        Областна комисия „Военни паметници” – Силистра е създадена да оптимизира взаимодействието в рамките на законовите правомощия на териториалните звена на централната администрация, органите за местно самоуправление, обществените организации, сдружения и граждани за постигане на ефективна държавна политика по отношение на военните паметници.