Доайенът на художниците Георги Куртев с поредна изложба в Градска художествена галерия Силистра

3/4/2015
 
         В Градската художествена галерия в Силистра своята поредна – над 20-а самостоятелна изложба в дългия си творчески път, откри художникът Георги Куртев. Той е един от доаейните на групата на СБХ в областния град, създадена през 1965 г. и чийто половинвековен юбилей предстои да бъде отбелязан. Куртев е от плеядата силистренски таланти, които продължават изявите на единствените от Силистренския край дипломирани художници преди 1950 г. – Павел Метеоров и Георги Коларов, възпитаници на художествени школи в Париж и Германия.
       В тържеството при представянето участваха по традиция и представители на властта – заместник областният управител Младен Минчев и заместник кметът на община Силистра Денка Михайлова, както и директорът на галерията Йордан Колев, също член на СБХ, които поздравиха 83-годишния автор на творби от най-различен характер. Поздравителни адреси до художника изпратиха областният управител Стоян Бонев и кметът на общината д-р Юлиян Найденов.
       При откриването на изложбата друг доайен – художникът Йордан Маринов, представи своя приятел и съратник като един от шестимата добруджанци, заедно с когото в първите години след средата на миналия век влизат да учат в Художествената академия. И така откриват нова страница в местната школа по изобразително изкуство.
        За Куртев той накратко разказа, че е бил учител и кръжок ръководител, оказал „първа помощ при рисуване“ на бъдещия проф. Ангел Станев, на художника и също преподавател в днешно време Стефан Пенчев, както и на мнозина други. Бил е на работа в някогашния комбинат „Камъшит“ като началник на отдел, където се усъвършенства в сферата на керамиката, за което свидетелстват пано на крепостта „Меджиди табия“, Паметникът на песента и др. И наградата „Златни ръце“ от панаира в Пловдив.
       За художника с „академичен прийом, рисуващ със стил и апломб“ Маринов заяви също, че има солидна творческа биография, резултатът от която са над 100-те рисунки – портрети, ескизи и пейзажи – рисунковата любов на силистренеца с пристрастие към река Дунав. С повечето от тях той показвал „изначалността на палавия момент“ при скицирането на следващия си художествено-творчески шедьовър.
       Неслучайно в миналото Георги Куртев е бил председател на Художествения съвет в града и, прислонявайки се в лоното на реалистичната рисунка, си е харесал трайно място, отдалечено от модерната техника, поради което оставя за поколенията уникални творби, изпълнени с молив. А, както са казали китайците: „Истината е на върха на молива“.