В Алфатар духовната и светската власти заедно в „Дни на православието“

1/4/2015
 
       Негово Високопреосвещенство митрополит Амвросий – духовен водач на Доростолска епархия, заместник областният управител Янка Господинова и представителите на местното самоуправление в Алфатар – кметът Йорданка Узунска, и председателят на Общинския съвет Златка Питакова, бяха на откриването на предвеликденските Дни на православието, реализирани за втора поредна година в най-малкия добруджански град.
     Отец Емилиян от православен храм „Св. Троица“ – град Алфатар, пое инициативата и предложи миналогодишните празници да имат своето продължение,  тази година от 1 до 5 април, провеждани с подкрепата на община Алфатар. И с участието на представители на „ЦДГ „Щастливо детство”, ОУ „Хр. Ботев”, Дом за стари хора „Щастлива старост”, Кризисен център за деца, НЧ „Ведрина-1948г.” и НЧ „Й. Йовков-1894г.” гр. Алфатар, както и на служителите от Общинска администрация. Началото бе сложено с изложба с тематични рисунки, картички, яйца и козунаци.
      Доростолският митрополит и заместник областният управител поздравиха участниците в тържеството и пожелаха успешно провеждане на разнообразните събития. На втория ден от програмата в 10,30 ч. в храма „Света Троица” е планирана „Великденска работилница” за боядисване на яйца от деца с помощта на представителите на Общинска администрация.
     В петък от 17 ч. в НЧ „Й. Йовков – 1894 г.” са съпътстващите прояви – изложбата „Иде Великден”, която е на домакините от читалището, и базарът на СНЦ „Екатерина Каравелова” от гр. Силистра. Ще има и празничен концерт по повод християнския празник Великден с участието на ЦДГ „Щастливо детство; ОУ „Хр. Ботев”, Клуб за народни хора „Ведрина” с ръководител Светлана Силянова, Танцова формация „Добруджанка” с р-л Николинка Филипова, НЧ „Й. Йовков-1894 г.”, Боряна Софрониева, Марияна Андролова, Даяна Толумбова и др.
    Съботният ден е отреден за лазаруване по домовете. Същият ден в Духовния център в село Калипетрово е 11-ият Събор на лазарските групи, чието начало е от 10 ч. В неделя на Цветница от 9 ч. в алфатарския храм е божествената Света Литургия за Връбница, след която са освещаването на върбовите клонки и молебенът за здраве на всички именници.