Областният управител на Силистра поздрави служителите от Митнически пункт – Силистра

26/1/2015
 
            Областният управител на област Силистра Стоян Бонев отправи поздравителен адрес до служителите от Митнически пункт – Силистра, в който се казва: „Уважаеми госпожи и господа, поздравявам Ви най-сърдечно с международния ден за отбелязване на първата сесия на Съвета за митническо сътрудничество, създаден с конвенция преди 65 г. в Брюксел. Повече от 40 години България е член на международната организация и Вие като служители на Българската митническа администрация имате пълното право да чествате големия европейски празник. Сигурен съм, че ще продължите своята отговорна работа в светлината на тазгодишната тема на международния ден за митническо сътрудничество – „Координирано управление на границите – всеобхватен подход за свързване на заинтересованите страни“, защото ГКПП – Силистра е важен за България и за Европейския съюз. Честит празник!“
            От сайта на Агенция „Митници“ научаваме: „На 15 декември 1950 г. в Брюксел се подписва Конвенцията за създаване на Съвет за митническо сътрудничество, влязъл в сила на 4 ноември 1952 г. Първата официална сесия на Съвета се провежда в Брюксел на 26 януари 1953 г. с участието на представители на 17 държави. През 1994 г. Съветът за митническо сътрудничество става Световна митническа организация, превръщайки се в глобална междуправителствена организация. Република България се присъединява към Конвенцията за създаване на Съвет за митническо сътрудничество на 4 юни 1973 г.           
            Всяка година на 26 януари митническите администрации на 179 страни членки на СМО организират разнообразни национални събития за отбелязването на първата сесия на Съвета за митническо сътрудничество.
Традиция е Международният ден на митниците да се чества и от служителите в Българската митническа администрация. И тази година нашата администрация ще отбележи празника като отчита важността на избраната от международната митническа общност тема на честванията.
           Сред ежегодните инициативи за отбелязване на Деня на митниците е връчването на сертификати за заслуги на Световна митническа организация, подписани лично генералния секретар на организацията. Сертификати за заслуги ще бъдат връчени на 27 на БМА, които с високия си професионализъм са допринесли за успехите на митническата администрация в редица области.