За 70-годишнината от Втората световна война ремонтират два паметника в област Силистра

16/12/2014
           Министерският съвет на Република България прие национален план за отбелязване на 70 години от края на Втората световна война с финансов разчет към него и във връзка с програмата на Национален инициативен комитет начело с министъра на отбраната Николай Ненчев, предвидена за реализация през 2014-2015 година.  Средствата, необходими за изпълнението на плана от страна на държавни органи и организации, са в рамките на утвърдените разходи/субсидии/трансфери.
           В плана са предвидени различни събития – ремонти на паметници на български войни, вкл. в чужбина; издаване на сборници; провеждане на походи с посещения на мемориали в съседни страни и на ученически конкурс с международно участие; организиране на „кръгли маси“ по различни теми; създаване на дигитализирани проекти за войните и специален сайт за участието на България във Втората световна война, и др.
          Предвидено е внимание и към паметници в пет области, сред които и Силистра. Става дума за ремонт на пирамидата в чест на загиналите в Отечествената война жители на с. Васил Левски, община Алфатар, за който ще бъдат заделени хиляда и двадесет лева, отделно хиляда лева – за ремонт на паметника на загиналите във Втората световна война от с. Варненци, община Тутракан. Изпълнението на ремонтите ще бъде възложено на Областна администрация Силистра, а организатори са съответните общински администрации.
         В националния план правят впечатление още няколко инициативи: издаване на юбилеен календар и на книга, посветена на най-известните български писатели, участници във войната; подреждане на национална изложба с движими културни ценности; изработване на документални филми – по един за всяка от двете фази на войната.
         Програмата завършва с тържествено събрание концерт, посветено на Деня на Победата през м. май 2015 г. Да припомним, че наскоро стана факт регионалният регистър на военните паметници в област Силистра, съдържащ информация за 44 монумента в седемте общини.