Областна администрация подкрепи тържеството на най-добрите спортисти на Силистра и премиерата на филма за Луи Айер

10/12/2014
 
         В Градската художествена галерия община Силистра проведе тържеството „10 най-добри спортисти за 2014 г.” в присъствието на повече от сто представители на местните спортни клубове. То бе организирано от екипа на кмета на общината д-р Юлиян Найденов и негов гост бе заместник областният управител Янка Господинова. Д-р Мария Димитрова, председател на Общински съвет, представи местния закондателен орган.
         Националката по лека атлетика Мария Данкова от ЛСК „Олимп 97” с треньор Илия Недков е №1 сред спортистите на Силистра. В десетката са още представители на клубове по борба, джу-джуцу, спортни танци, баскетбол, канадска борба и др.
          В словото си д-р Найденов подчерта грижата на общината за спортните обекти, посочвайки някои от тях - ремонта на лекоатлетическата писта на стадион "Луи Айер", осъществен със средства на Министерството на спорта; ремонта на покрития плувен басейн; изграждането на спортни площадки, включително и в Дунавския парк; подготовката на проект за ремонт на спортна зала "Дръстър" (Манежа) и намеренията за проект за нова спортна многофункционална зала.
         Церемонията бе съчетана с премиерата на филма „Швейцарецът с българско сърце”, посветен на гимнастика Луи Айер,  учителствал в Лом, Русе и Силистра от края на 19-я век до 1916 г., когато след участие в три войни умира като доброволец и български офицер в най-жестоката от тях – Първата световна война.
         От името на Областна администрация г-жа Господинова поздрави спортистите, до които има изпратен поздравителен адрес от областния управител Стоян Бонев. Тя връчи на председателя на Сдружение „Българска история” – Марио Мишев, подарък, посветен на създателите на филма за славния швейцарец – учител, спортист, журналист и писател, загинал за българската кауза.
         В 45-минутната кинолента като в истински документален филм е проследен животът на Луи Айер, чието име носи стадионът в Силистра, подобно на улица в София и на планински връх на ледения континент Антарктида. Филмът е прожектиран в над 20 български града. Луи Аейр е с централно място и в книга за сто личности със заслуги за България, но които днешните българи не познават.