Обществеността на Силистра почете митрополит Амвросий за именния му ден

7/12/2014
               В деня на св. Амвросий, чийто съименник като духовник е доростолският митрополит Амвросий, в катедралния храм „Св. св. Петър и Павел“ в Силистра бе проведена църковна служба в чест на християнския светец, епископ на Милано, богослов и проповедник от IV в., както и на св. преподобна Филотея Търновска. Св. Амвросий е почитан като светец и отец от различни християнски църкви по целия свят: православната, римокатолическата, англиканската и лутеранската.
              „Следвам молитвите на св. Амвросий за благодарност, внимание и любов в службите в господния ден – неделята, за всички християни с благослов за дом, чеда и близки – за мир и спокойствие“, заяви в края на службата доростолският митрополит.
            Духовният водач на Доростолска епархия бе почетен за общохристиянския и за личния си празник от представители на Областна администрация Силистра, Общински съвет и община Силистра, от Епархийски съвет Силистра и от настоятелства на храмове от епархията, както и от много миряни.
              Областният управител Стоян Бонев в поздравителния адрес до митрополита: "Ваше Високопреосвещенство, приемете моите благопожелания за Вашия имен ден с пожелание за лично здраве и за възходящо развитие на ръководената от Вас епархия. Във Ваше лице древно просияла Доростолска митрополия има достолепен водач, който предвожда миряните с мъдрост и добротворство. Бъдете благословен и нека Вашият специален ден Ви донесе много радост и уважение от всички, почитащи св. Амвросий, чието име като духовник носите с гордост и достойнство."
            Протосингелът на Доростолска епархия отец Добри Чаков обяви, че на 17 декември в двора на православния храм в Силистра ще грейнат светлините на голяма елха, както преди това на на 8 декември в Силистра и на 11 декември в Алфатар,  и в останалите общини от областта в тържества, организирани от местните общински власти. На 18 декември от 13 часа в храма в Калипетрово и на 19 декември от 14 ч. в Силистра ще бъдат проведени коледни празненства за деца и възрастни.