За Деня на будителите в Силистра - семинар по инициативата "По пътя на шейх Бедреддин"

17/10/2014
        По традиция в началото на месец ноември се организира походът “По пътя на шейх Бедреддин”, една национална инициатива на Културно-просветно дружество ”Родно Лудогорие” - София, реализирана под егидата на Министерството на образованието и науката, съобщиха от пресцентъра на община Силистра. През тази година 18-ият поред поход ще се проведе на 2 и 3 ноември 2014 година под формата на семинар в град Силистра. 
         Събитието се организира съвместно с историческите факултети на СУ "Св. Климент Охридски" и на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Домакин на патриотичната проява е община Силистра, която и в предишни години е участвала в нейното провеждане и за 11-и път е част от програмата на похода. Основни лектори на тазгодишния семинар с начало 10 часа на 2 ноември 2014 г. /неделя/ в Художествена галерия - Силистра са професорите Христо Матанов и Иван Тютюнджиев. 
       По време на семинара ще се проведат срещи и публични дискусии на учители, преподаватели и специалисти, а също така ще бъдат представени книги и мултимедийни разработки. Паралелно с реализирането на похода стартира и националният конкурс викторина с посвещение на делото на юриста и суфиста Бедреддин, включен в националния календар за извънкласни и извънучилищни дейности на МОН. В комисиите за оценяване на разработките - мултимедийни проекти, ученически текстове и рисунки, са привлечени водещи научни специалисти в областите история, литература и изобразително изкуство.
         Културно-просветно дружество „Родно Лудогорие” е организитор и на похода “По стъпките на четата на Таньо Войвода” (30 май – 02 юни), който започва в град Тутракан и завършва на Керчан баир край град Попово. Той също е с национален статут и се реализира със съдействието на МОН.