Областният управител Стоян Бонев поздрави община Алфатар и природозащитника Карен Кузуян от Силистра за почетните грамоти за достъп до информация

1/10/2014
 
            Областният управител на Силистра Стоян Бонев отправи поздравителни адреси до кмета на община Алфатар Йорданка Узунска и до г-н Карен Кузуян от Силистра за получените награди в проведената наскоро в София церемония по награждаване по повод Международния ден на правото да знам, организирана от Фондация "ПДИ". В тях се отбелязва, че обществото подкрепя институции, които се представят пред света с компетентна администрация, както и че България има нужда от своите бдителни граждани и природозащитници.  
             Наградите на Карен Кузуян и на община Алфатар са първите за гражданин и за институция от област Силистра в 12-годишната история на наградите за Международния ден на правото да знам – 28 септември, честван в повече от 50 страни по света. Грамотите им бяха връчени от д-р Гергана Жулева, изпълнителен директор на Фондацията, и от Александър Кашъмов, ръководител на юридическия й екип.
          Фондация „Програма Достъп до Информация“ връчи отличия в 6 категории – четири положителни и две отрицателни, за принос в областта на свободата на информация. Церемонията бе в рамките на проект „Програма Достъп до Информация – Граждански център в подкрепа на прозрачността“, подкрепен от Фондация „Америка за България“.
           В категорията „Гражданин, най-активно използвал правото си на информация“ награда „Златен ключ” с „Почетна грамота“ силистренецът Карен Кузуян бe отличен с мотива „За активно използване на Закона за достъп до обществена информация по повод разрешаването на проблема с безстопанствените кучета в Силистра“.
          В категорията „Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани“ с мотива „За подобряване на системата за прозрачност, за бързите отговори на заявления, доказателство за което са резултатите в рейтинга на ПДИ на активната прозрачност на институциите“ на община Алфатар бе присъдена „Почетна грамота“, която лично получи кметът Йорданка Узунска. 
          107 са т.нар. „мълчаливи институции“ в рамките на проучването на ПДИ на активното публикуване на информация в интернет страниците на 535 институции, проведено в периода 3 февруари – 3 март 2014 г., тъй като не дали никакви отговори на електронно заявление за достъп до информация.
        За последно преди 4 години в Силистра е проведено обучение на институции, НПО и журналисти по приложението на Закона за достъп до обществена информация, осъществено от ПДИ. В награждаването участва и журналистката Калина Грънчарова от град Тутракан, областен координатор на Програма „Достъп до информация“.