Н. Димов: "Свободата, която ние приемаме за даденост не ни е подарена - тя ни е завещана!"

3/3/2012
 
 
 
    „Ритуали като днешния ни събират, за да си спомним историческите  и драматични събития от преди 134 години. Но те ни напомнят също така, че свободата, която ние приемаме за даденост – ни е завещана“, сподели в обръщението си пред стотиците свои съграждани, събрали се на централния градски площад областният управител Николай Димов. Той участва днес в общоградските чествания на един от най-свидните за българския народ празници – Освобождението на България. Николай Димов изтъкна огромният принос на хилядите руски, финландски и румънски войници, сражавали се и загинали в руско-турската освободителна война, но подчерта историческата истина, че България не е получила свободата си даром: „България изстрада своето освобождение! То отеква мощно в пожарите при Батак, в Априлското въстание, на Околчица, тук на брега на Дунав, където слизат смелите четници на Панайот Хитов и Таньо Войвода, на Шипка и Шейново... Тя е отвоювана с кръвта на хиляди наши сънародници и български опълченци“, припомни Областният управител. Пред България и занапред ще има изпитания, призна Николай Димов, но подчерта, че от това -  дали ще ги посрещаме единни - ще зависи както настоящето, така и бъдещето ни.  
В приветствието си към силистренци, кметът на общината д-р Юлиян Найденов Подчерта, че 3-ти март е знакова дата за утвърждаване на българската държавност и поставя ново начало за българския народ. Той призова съгражданите си „с гордост да си спомним славното минало и уверено да погледнем в бъдещето, знаейки, че обединен, народът ни е способен на велики дела“
На централния градски площад „Свобода“, под звуците на български химн, ученици с постижения в образованието и спорта издигнаха националния трибагреник.
Десетки млади хора от Силистра изпълниха площада с национални флагове и знамена, свързани с историята ни.
 
   В знак на признателност пред хилядите знайни и незнайни войни, български опълченци и общественици областният управител Николай Димов и народният представител Стефан Господинов поднесоха венец пред паметника на Стефан Караджа. Там в обръщение към своите съграждани, Народният представител изрази увереността си, че  „осъзнавайки подвига на хилядите знайни и незнайни герои, всички ние ще бъдем по-уверени и по-горди че сме българи. Имаме нужда от подобно самочувствие, че със своята идентичност по нищо не отстъпваме на останалите народи от Обединена Европа“,  сподели Стефан Господинов, и призова: „Нека да работим за сбъдването на идеалите на Ботев и Левски и да продължаваме да отстояваме всичко свято, в името на Майка България“
В празнично шествие, силистренци поднесоха венци и цветя и пред паметниците на капитан Георги Мамарчев и Лев Толстой. До всеки от паметниците, на почетен караул застанаха представители от клуб „Традиция", подкрепени в родолюбивия ритуал от свои сподвижници от 46-ти пехотен добрички полк.
 
   Тържествени чествания на 3-ти март – националния празник на България има в цялата област днес.
   В гр. Дулово, заместник областният управител Алтимир Адамов участва в общоградските чествания на Националния празник на България.
   По покана на кмета на община Тутракан д-р Димитър Стефанов, тази вечер от 18:30 в областният управител Николай Димов и народният представител Стефан Господинов ще почетат паметта на опълченците от крайдунавската община, участвали в освободителната руско-турска война през 1877-1878 г. Тържествена заря и общоградско хоро са кулминацията на честванията на 3-ти март в общината.
 
   По повод 134-та годишнина от Освобождението на България от османско робство, областният управител Николай Димов получи поздравителен адрес от генералния консул на Руската федерация в Русе Владимир Климанов. Като припомня историческите връзка между двата народа, воювали заедно за свободата на България, г-н Климанов, пожелава на жителите на област Силистра „здраве, щастие, успехи и просперитет".