Подготовка Избори 2011 - Общините получиха бюлетините за изборите

20/10/2011

 

            Спазвайки изисканията за охрана, сигурност и конфиденциалност, днес (20.10.2011 г.) бяха раздадени на общините бюлетините за предстоящите, на 23 октомври т.г., избори за президент и вицепрезидент и за кметове на общини, за общински съветници и кметове на кметства.

            Представители на 7-те общини на област Силистра и на съответните Общински избирателни комисии получиха общо 308 150 бюлетини за местния вот. От тях, 124 710 са за кметове на общини в област Силистра, толкова са и за общински съветници и 58 730 бюлетини са за кметове на кметства.

Получени и раздадени на общините бяха и 138 000 бюлетини за президентските избори.

            В област Силистра, броят на избирателите с право на глас за местните избори е 113 260 души, а за избора на президент и вицепрезидент, където не важи принципа за уседналост – 125 100 души.

            Спазени са всички изисквания на Изборния кодекс и решенията на ЦИК, при получаването, разпределението и предаването на изборните книжа. „Документацията и материалите бяха предоставяни на общините Алфатар, Главиница, Дулово, Кайнарджа, Ситово, Силистра и Тутракан  своевременно и по график, съобщи зам. областният управител Денка Михайлова, която е и ръководител на техническия екип в Областна администрация-Силистра, ангажиран с подготовката на изборите. Тя информира, че в областната администрация бе създадена много добра организация, и бе обработен солиден обем различни по вид изборни книжа – чернови, извлечения, протоколи и др. за Общинските и за Секционните избирателни комисии в силистренско.

            За първия тур на изборите, техническият екип в областната администрация е обработил и разпределил над 83 000 различни изборни книжа и материали, при окомплектоването им за общините и избирателните комисии.

            Дадени са и 795 брошури с Изборния кодекс и методически указания на ЦИК, за работата на Секционните избирателни комисии.

            Съобразявайки се с решенията на ЦИК, обезпечаващи сигурността на вота, бяха поръчани и доставени допълнително още 100 бр. изборни урни.