Министърът на земеделието д-р Мирослав Найденов се срещна със земеделски производители от силистренските градове Тутракан и Главиница

30/8/2011

 

            Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов се срещна днес (30.08.2011 г.) със земеделски производители от района на Тутракан и Главиница. Срещата, на която присъства и областният управител на Силистра д-р Владимир Янков, се проведе в тутраканското село Нова Черна, по инициатива на председателя на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филипов, със съдействието на народния представител Стефан Господинов.

            Пред повече от 120 земеделци – тютюно-, зърно-, зеленчукопроизводители и животновъди министър Найденов съобщи, че България е на първо място в Европейския съюз (ЕС) по ръст на доходите в аграрния сектор. Той ги увери, че и за българския тютюн пазар има.  За 2012 г., като национални доплащания за земеделието са заложени 500 млн. лв., което е с 25 млн. лв. повече от 2011 г., съобщи Министърът на земеделието. Мирослав Найденов уточни, че от тези 500 млн. лв. – 73 млн. лв. са предвидени за тютюнопроизводителите, но подчерта, че и самите тютюнопроизводители трябва да положат усилия за създаване на свои сдружения, за да са по-оперативни. Министърът още веднъж подчерта че националните доплащания ще трябва да се използват и за преструктуриране на сектора към други производства.

            По време на срещата председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев благодари, от името на производителите на тютюн, за изпълненото обещание от страна на правителството и за изплатените средства. Филев изказа благодарност и на народния представител Стефан Господинов, който чрез внесените поправки в закона за тютюна, допринесе съществено за либерализиране на пазара на продукцията и за възможността да се договорират по-добри изкупни цени при пласмента.

Целта на правителството е да се намира работа на младите хора в земеделието, а не да чакат социални помощи, изтъкна от своя страна министърът на земеделието Мирослав Найденов и допълни, че с Програмата за развитие на селските райони би могло да се помогне за създаване на работни места за хората от района.

Сред въпросите, които бяха поставени на вниманието на министър Найденов бяха връщането на акциза за гориво на зърнопроизводителите, въвеждането на орто-фото карта като гаранция за обработваемата площ, диференциация на отделните сектори в земеделието, при разпределяне на субсидиите, както и възможността за повишаването им.

По отношение на закъснялото възстановяване на акциза на горивата, д-р Мирослав Найденов обясни, че още през м. Май т.г. в Европейската комисия е изпратена нотификация за одобрение. Той уточни, че в първоначалния вариант е било заложено от намаления акциз да се възползват само зърнопроизводителите. Европейската комисия обаче е върнала нотификацията с аргумента - да бъдат подпомогнати също животновъдите и зеленчукопроизводителите. Очаква се нотификацията да се разгледа през септември-октомври, увери министър Найденов и бе категоричен, че зърнопроизводителите ще си получат парите от акциза на горивата.

Утре, 31 август 2011 г., министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов ще посети в 9:00 часа фабриката за производство и пакетиране на ядки „Джили сой” в гр. Дулово.