Премиерът Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев дадоха началото на ремонта на пътя Силистра - Шумен

25/8/2011

Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев направиха днес (25 август) първа копка на ЛОТ 5 Път І-7 Силистра - Шумен. С нея започват дейностите по най-големия проект, към момента, от програма „Транзитни пътища V”.

            Събитието, което се проведе до шуменското село Венец, бе символично домакинствано от областните управители, на чиято територия е път I-7 – на Силистра – д-р Владимир Янков и на Шумен – Димитър Александров. В церемонията, като представители на област Силистра, участваха и заместник областният управител Денка Михайлова, народният представител Стефан Господинов и началникът на Областното пътно управление Иван Иванов.

            Близо 107-километровият участък е важна връзка между два от най-големите градове в Североизточна България. Проектът включва рехабилитация и частична реконструкция.

Договорното споразумение с „Пътинженерингстрой-Т” ЕАД е на стойност 42 388 498 лв. без ДДС. От тези средства 65% са от Европейската инвестиционна банка, а останалата сума и ДДС – от републиканския бюджет.

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че след 20 месеца пътят ще бъде готов, и отново обясни, че добрата инфраструктура ще привлече, през следващите години, инвеститори в региона. Премиерът не пропусна да предупреди фирмата-изпълнител, че контролът на строителство ще бъде изключително строг и работата й ще бъде проверявана от ДНСК всеки месец.

Министърът на регионалното развитие Росен Плевненлиев припомни, че от началото на м. август са започнали още 3 мащабни ремонта на пътища в Североизточна България. С днешния, общата стойност на средствата, които ще бъдат инвестирани в инфраструктура, са около 115 млн. лв. Пътищата Силистра-Шумен, Шумен-Карнобат, Петолъчката – Окоп, Окоп - Елхово оформят една от най важите вертикални връзки на България, подчерта министър Плевнелиев и поясни, че те отварят потенциала на половината страна – от Север до Юг - от Румъния до Гърция.

           

Обектът – първокласен път Силистра – Шумен - включва рехабилитация и частична реконструкция на 106, 767 км от път I-7. Пътят представлява не само важна връзка между градовете Шумен и Силистра и граничен контролно-пропускателен пункт към Румъния, но обслужва както национален, така и международен трафик в посока Север – Юг.

            Рехабилитацията ще се осъществи в два подучастъка:

            Подучастък 1 – от км 1+773 до км 56 +832

            Подучастък 2 – от км 56+832 до км 108 +540

            Подучастък 1 започва от края на регулацията на гр. Силистра, а краят му е на границата на областите Силистра и Шумен (при км 56 +832). Той е изцяло на територията на област Силистра. Пътят преминава през гр. Алфатар, с.Черковна и гр. Дулово.

Предвижда се и изграждането на нови трасета, кръгово кръстовище (при км 9+200) и реконструкцията на три 20-киловолтови далекопровода.

Подучастък 2 започва от км 56+832, а краят му е при км 108+540. Намира се на територията на област Шумен.

            Целта на проекта е да бъдат подобрени транспортно-експлоатационните качества и носимоспособност на настилката. Това ще допринесе за безопасността на движението, за комфортно пътуване и добро отводняване на пътните участъци в условията на повишена интензивност на транспортния поток.