Предприемат се спешни мерки за нормализиране на пътната обстановка в област Силистра

2/8/2011

            

            Разширена работна група към Областната комисия по транспорт проведе извънредно заседание днес (02.08.2011 г.) в Областна администрация-Силистра. Заседанието бе инициирано от областния управител д-р Владимир Янков, с основна цел – набелязване на спешни мерки за нормализиране на пътната обстановка в областта, след тежките катастрофи от последните дни с тревожен брой жертви .

Участваха представители на ОД на МВР-Силистра, на Гранична полиция, на Областно пътно управление (ОПУ), ДАИ, на Районна прокуратура и на 7-те общини на област Силистра. В заседанието се включи и народният предтсавител Стефан Господинов, с ангажимента - в случай на неоходимост да окаже съдействие за законодателни инциативи, водещи до подобряване на нормативната уредба.

Областният управител д-р Владимир Янков настоя за подобряване на  взаимодействието между ОД на МВР, държавните и общински структури, за да се нормализира обстановката по пътищата и да се минимизират причините за тежки катастрофи. Той акцентира и върху необходимостта да бъде премахната растителността до пътищата, която ограничава силно видимостта при шофиране.

            Директорът на ОД на МВР-Силистра комисар Ивелин Иванов припомни тежката серия от катастрофи от края на месец Юли, в резултат на които  11 души загинаха, 4-ма са в тежко състояние и 2-ма са с по-леки наранявания. Катастрофите са в тъмната част на денонощието, на ремонтирани пътища. Разследването на причините продължава, информира комисар Иванов, като потвърди, че остава в сила и специализираната полицейска операция и разпоредените мерки за засилен пътен контрол. Мобилизиран е наличният състав на дирекцията, прекратени са всички отпуски на служителите по пътния контрол и на охранителна полиция. Ангажиран е част и от оперативния състав на полицията.

            За периода 1 януари – 1 август 2011 г. са станали 221 катастрофи. От тях, 53 са тежки – с 16 загинали и 63-ма ранени, информира гл. инспектор Лъчезар Тодоров – в.н.д. началник отдел „Охранителна полиция” в ОД на МВР-Силистра. Той подчерта, че само за 1 месец – от 1 юли до 1 август 2011 г. - на територията на област Силистра са станали 47 ПТП, от които 18 са тежки – с 14 загинали.

Фрапиращото в случая е, че тези тежки ПТП-та стават по време на специализирани полицейски операции по линия на пътна полиция, бе подчертано на заседанието. Всеобщо бе мнението, че са необходими мерки, които да имат пряк и дисциплиниращ ефект, тъй като все по-отчетливо се налага определението за съвременните водачи като шофьори със слаба квалификация и култура на пътя, слаба дисциплина и нулева толерантност.

Началникът на ОПУ-Силистра Иван Иванов информира, че заради рестриктивния бюджет, Пътното управление не може да осигури редовното почистване на републиканската пътна мрежа от тревна и храстовидна растителност.

От своя страна, народният представител Стефан Господинов пое ангажимент да представи в Министерството на регионалното развитие мотивирано предложение - да бъдат заложени средства в бюджетите на областните пътни управление и да се поддържа резерв за адекватна реакция, при непредвидени и извънредни ситуации.

В рамките на срещата, Народният представител препоръча - в малките населени места -служителите на полицията също да засилят контролната си дейност. Той обърна внимание и на възможността, хората в общините, наети по програмата за временна заетост да бъдат включени в разчистването на растителността до пътищата. Според него така, дейността им би била ефективна и участието им в програмите в отделните общини - действително полезно и видимо.

Директорът на ОД на МВР-Силистра комисар Ивелин Иванов съобщи, че основният проблем който възпрепятства работата на патрулите, произтича от недостига на гориво за автомобилите на полицията.

Работната група прие следните мерки за нормализиране на пътната обстановка в област Силистра:

-                   Продължава специализираната полицейска операция за пътен контрол;

-                   Ще бъде повишена мобилността на групите за пътен контрол, чрез включването и на патрули с мотоциклети. Те заедно с автомобилните патрули ще могат заедно да сменят патрулните участъци;

-                   Полицията ще работи с гъвкаво работно време, за да се покрива и тъмната част на денонощието. Ще се търси удачно взаимодействие и с гранична полиция.

-                   Областният управител д-р Владимир Янков ограничава представителните си разходи до края на годината и предоставя 500 лева от този фонд, за гориво на патрулните автомобили на ОД на МВР-Силистра.

-                   Общините също ще потърсят възможности да подпомогнат със средства за гориво полицията;

-                   В рамките на пътния контрол, ОД на МВР предприема действия с  дисциплиниращ  ефект за водачите на автомобили, в т.ч. проверки на уменията им;

-                   Прокурор Веселина Милушева – представи предложението на колегите си от Районна прокуратура-Силистра да бъде използван максимално Наказателно процесуалния кодекс, като се повиши вниманието за образуване на т.нар. „бързи производства”, при  нарушение от общ характер (спряно е от полицията  с нарушение от типа – шофиране в нетрезво състояние и след отнето свидетелство за правоуправление (или шофира без да има шофьорска книжка). Бързото и незабавно производство води до по-кратък срок за разследване и приключване, както от разследващите органи, така и за произнасяне от прокурора. Съдията също има възможност в много по-кратък срок да насочи делото и да обяви присъдата. Това ще доведе до по-голяма резултатност и ще има дисциплиниращ ефект не само при нарушителите, но ще има възпиращ ефект и за близките и познатите им, изрази увереност прокурор Милушева.

На 11.08. 2011 г. (четвъртък), работната група ще се събере отново при областния управител, за да се представят резултатите от предприетите мерки.