Областният управител на Силистра поздрави за юбилейната му изложба 90-годишния художник Георги Куртев

31/3/2022
Художествена галерия Силистра - 30 март 2022 г. Откриване на изложба с 223 творби за 90-годишния юбилей на художника Георги Куртев, един от първите добруджанци, завършили Художествената академия в София през 1958 г., преминало с участието на дъщерята на юбиляра - г-жа Светла Куртева, която като него е творческа личност
 
Поздравления от свое име и от името на Областна администрацияа Силистра поднесе областният управител Катя Кръстева. Своето уважение към юбиляра изрази също и кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов. Домакините на изложбата бяха представени от директора на ХГ Йордан Колев, който пресъздаде в едри щрихи богатата житейска и творческа дейност на г-н Куртев. Поздрав и от Дружество Силистра с председател Константин Дончев към СБХ, както и от много приятели и колеги - творци.
 
В момента г-н Куртев е доайен на Дружеството на художниците в Силистра, създадено през 1965 г. с него като съосновател и пръв член (заедно с Йордан Маринов, Никола Ковачев, Бедиг Бедросян и други).
 
През 1950 г. Куртев завършва гимназия в Силистра, а през 1957 г. - Художествената академия в София (специалност "Керамика"). Вече 65 години работи в крайдунавския град. Учителствал е в няколко основни училище в града ни, както и в Педагогическото училище в Силистра. Ръководил е школи по изобразително изкуство към Народно читалище "Доростол".
 
От 1965 г. до 1992 г. е художник моделиер по керамика в някогашния гранд Промишлен комбинат "Камъшит". Носител е на наградата "Златни ръце" от Международен мострен панаир в Пловдив.
 
Участвал е в редица градски, окръжни/областни, зонални и национални художествени изложби с живопис и керамика, организирани от СБХ в София, Варна, Добрич, Търговище, Смолян, Плевен ("Малък формат"), Русе и др. Автор е на забележителни пана и на проекти за награди.
 
Както и на тематично изображение за Паметник на песента в Дунавски парк - Силистра, който е единствен по рода си в България и е открит през 1966 г. по повод втория Събор на хоровете от крайдунавските градове/страни (неговото първо издание е през 1910 г., а през настоящата година ще бъде проведен за 13-и път).