Актуална картина в област Силистра във връзка с коронаровируса

15/5/2020
Справка от РЗИ Силистра към 14.05.2020 г.: в Силистренска област 621 лица изпълняват 14-дневна домашна карантина. Инспекторите от дирекция НЗБ осъществяват наблюдение над карантинираните без личен лекар и контактни на болни с COVID-19, както и карантинирани лица с преценен по-висок риск от заразяване.
 
Хоспитализираните с COVID-19 в МБАЛ Силистра са трима (в ОАИЛ – 1; в „Инфекциозно отделение“ – 2). С отрицателни резултати от PCR тест са изследваните 36 проби от персонал на социални институции и на карантинирани лица.
 
Актуален акцент в работата на РЗИ е запознаването и прилагането на мерките по новите заповеди на министъра на здравеопазването, както и контролно-методическата работа по прилагане и изпълнение на разписаните мерки във връзка с обявената извънредна епидемична обстановка.
 
По този повод е извършена проверка и е оказана методическа помощ по прилагане на мерките за работа на търговските щандове в сградата на т.нар. ЦУМ.
 
Обект на проверки са МБАЛ и амбулаториите на общопрактикуващите лекари, свързани с организацията на работа в отделенията на лечебните заведения за болнична помощ. Както и по спазване на правилата за посещение след предварително определен час за външни посетители и физическа дистанция, вкл. организацията на профилактичната дейност и имунопрофилактиката в амбулаториите на личните лекари.