Международна музикално-сценична среща „Европа на крилете на песента и красотата – Силистра 2018“

26/11/2018
В салона на община Силистра бе проведена първа по рода си Международна музикално-сценична среща „Европа на крилете на песента и красотата – Силистра 2018“, която бе изпълнение на тазгодишната работна програма на Комуникационна стратегия на Република България за Европейския съюз.
 
Според предварителните изисквания в проекта Областна администрация Силистра бе заложила дейности на базата на предварителни разговори с представители на община Силистра – дирекция „Хуманитарни дейности“  (основен партньор), НЧ „Доростол 1870“ (Смесен хор „Седянка“ Силистра с диригент Лидия Кулева, ВГ „Ретро“ и ВГ „Интер“ с р-л Никола Касабов, Балет „Лиденс“ с р-л Лидия Маркарян), НЧ „Зора“ – село Брадвари със секретар Мюзеян Джафер, НЧ „Дръстър“ (Балет Б2 с р-л Боряна Кьосева) ТК „Импресия“ с р-л Наташа Кунева, Ансамбъл Добруджа“ с р-л Димитър Джамбазов, Областен информационен център Силистра с управител Ани Караджова, Център за музика и изкуства „Мегатон“ с р-ли Миглена и Илия Илиеви, Музикално студио „ДО РЕ МИ“ с р-л Бонка Скорчелиева, инструментален дует „Дуросторум“ (Стоян Дечев – акордеон, Григор Шопов – мандолина“); гости: от Румъния – община Баняса (народен певец – Нику Забун) и кметът на общината, от София – Камерна формация „Полифония“ с диригент Людмила Герова, чиито представители участваха в програмата.
 
Заместник-областният управител Илиян Великов откри проявата и пожела успех на участниците. Поздравителни адреси от кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов и от настоятелството на НЧ „Доростол“ с председател Маргарита Любомирова.
 
Основното събитие бе тип тържество в две части: делова част, включваща презентации за музикалното изкуство и проявите му в област Силистра в миналото и днес; концертна част с ревю на костюми, вкл. на представители на различни етнически групи от община Силистра, и спектакъл с песни от различни европейски народи и на различни езици – изпълнения от местни певци – индивидуални и групови, както и от гости от Румъния.
 
Съпътстващи мероприятия бяха презентации за историята на Музикално дружество „Гайда“ – 120 г., Музикално дружество „Седянка“ – 110 г., 87 г. от рождението на диригента Ивелин Димитров – почетен гражданин на Силистра от 1991 г., починал преди 10 години, и 30 г. от кончината на композитора Хетко Николов, родом от Силистра – автор на песни на Лили Иванова, Маргарита Хранова и др. български певци; презентация за езиците в Европа, дело на абитуриента Боян Траянов от СУ „Дръстър“ Силистра; изложба с рисунки на деца – връстници на членството на България в ЕС.
 
По друга дейност от същата Комуникационна стратегия Областна администрация Силистра проведе пет събития в пет различни общини (Тутракан, Дулово, Главиница, Алфатар и Кайнарджа), посветени на 75-ата година от акцията по спасението на българските евреи от холокоста.