На 14 март в Силистра: 110 години от създаването на 31-ви силистренски пехотен полк – ЖЕЛЕЗНИЯ и 69 години от Дравската епопея

13/3/2014
         На 14 март в Силистра е тържественото възпоменание: 110 години от създаването на 31-ви силистренски пехотен полк - ЖЕЛЕЗНИЯ и 69 години от Дравската епопея. Тържествата са дело  на община Силистра, Областна администрация - Силистра, Областен военен отдел – Силистра, Съюза на ветераните от войните, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, и Регионален клуб „Традиция”.
        Тържественият концерт в салона на община Силистра е в 9.30 ч. и е с участието на изявени музикални и творчески формации от Силистра и региона: Градски духов оркестър, Фанфарна музика при ОУ ”Отец Паисий”, Ансамбъл „Добруджа”, Вокална група „Ехо” и Вокална група на ДФФ „Добруджанче” при НЧ ”Доростол-1870” - Силистра, Вокална група за патриотични песни при Съюза на ветераните - гр. Дулово, рецитатори. От 11.00 часа на паметника на 31-силистренски пехотен полк Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий ще отслужи панихида в памет на загиналите воини, ще бъдат поднесени венци и цветя. Регионална библиотека „Партений Павлович” - Силистра в партньорство с Филателно дружество „Димитър Дончев” - Силистра организираха изложба, която е експонирана до 20.03.2014 г. на първия етаж на библиотеката.
       Първото си бойно кръщене 31-ви полк получава по време на Балканската война. Участва в редица славни сражения при Селиолу, Гечкенлий, Петра, Лозенград, Чаталджа. През Междусъюзническата война полкът се сражава при гр. Градище и Калиманци. През Първата световна война има голяма заслуга за превземането на считаната за непристъпна Тутраканска крепост. Паметни ще останат боевете, които полкът води на унгарска земя. За проявената храброст и мъжество при Чекел и Кишбайом 31 Силистренски полк спечелва името си „Железен”. Дравската епопея е една от най-успешните отбранителни операции на българската армия по време на Втората световна война срещу войските на Третия райх. В продължилите на 14 денонощия боеве Първа българска армия дава хиляди убити, ранени и безследно изчезнали, написали с кръвта си героичната Дравска епопея.