Обръщение на областния управител д-р Владимир Янков, по повод 174-та годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски

18/7/2011

 

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

              Години наред, натоварваме образа на Васил Левски с митове и идеализъм. Започнахме да възпитаваме и децата си да вярват в този образ. Като че ли се страхуваме, че ако признаем човешкото у Апостола, ще изгубим историческата опора на величието му, зад чиято недостижимост удобно крием грешките, провалите или слабостите си.  

Може би е време – 174 години след рождението му, да престанем да обожествяваме Апостола. Тогава ще прозрем наистина какъв прогресивен политик, философ и стратег е бил той. Човек, не литературен герой! Човек, който не е лишен от недостатъци, не е безгрешен - като всички нас. Но за разлика от повечето си сънародници, той изрече на глас истината, че само народ със собствена държава може да се надява на развитие и просперитет. И на тази държава и на свободата на народа си посвети своя живот. Не го обрече, въпреки че звучи по-драматично. Посвети го – съзнателно и безкористно!

Децата ни знаят за „лъвския” му скок, но е честно да познават – и не само те - и идеите и да осъзнаят философията на Левски за „чиста и свята република”, сред които :

„Без революция сме загубени во веки веков...”

„Играем с живота на 7 милиона българи - трябва зряло да се постъпва...”

Дела трябват, а не думи...”

„Братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност...”

„Народната работа стои над всичко”...

           

            Именно тези думи възпитават, тази история формира личности, поставя цели...

Левски заслужава да го познаваме! Надявам се, че ще обръщаме все по-сериозно внимание на дейността му, ще празнуваме живота му и ще осъзнаем идеите му. Тогава може и да си признаем, че „нашата работа зависи от нашите собствени усилия” и да спрем да търсим персоналните си „спасители”.

            И с благодарност ще полагаме цвете на паметните места, които сме изградили в негова чест...

            

д-р Владимир  Янков                                               18 юли 2011 г.

Областен управител на област Силистра