Областният управител сформира нарочна комисия по проблема с кабинета за неотложна помощ в община Силистра

7/6/2011

            Областният управител д-р Владимир Янков сформира, със своя заповед, комисия, чийто основен ангажимент е да предприеме спешни мерки за решаване на проблема с разкриването на кабинет за неотложна медицинска помощ, през нощта и в почивните дни в община Силистра.

Първото й заседание е насрочено за 9.06.2011 г. (четвъртък) от 11:00 ч. в Заседателната зала на областната администрация.

            Комисията се оглавява от зам. областния управител Тодора Цонева, а в нея са включени  представители на регионалните колегии на БЛС и на семейните лекари, ръководителите на РЗОК, на Медицински център Силистра, на МБАЛ, на Районната здравна инспекция (РЗИ), на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП), експерти от областната администрация и от комисията по здравеопазване в общинския съвет. 

            Комисията трябва да съсредоточи усилията си в осигуряване на денонощното медицинско обслужване на здравно осигурените граждани от община Силистра, съгласно българското законодателство, както и да предложи мерки за обезпечаване на постоянен денонощен достъп до медицински услуги на пациентите.

            Намесата на областния управител е продиктувана от безуспешните, досега, опити медицинската общност сама да реши проблема.

 

Според действащото законодателство, общопрактикуващите лекари са задължени да бъдат на разположение на пациентите си 24 часа в денонощието, 365 дни в годината. Подобен ангажимент е непосилен за нито един човек и няма как да бъде изпълнен реално. По тази причина много пациенти остават без възможност за лекарска помощ в извънболничната помощ през нощта или по празниците. Това води до пренатоварване на Спешната помощ и на ненужни хоспитализации.

Тази година, Здравната каса дава допълнително на джипитата  по 11 стотинки на здравноосигурен пациент, за да се гарантира непрекъснато медицинско обслужване.