В Силистра бе определен съставът на РИК - Силистра: ясни са председател и секретар, ЦИК ще реши кои двама да са зам.-председатели

5/2/2023
В изпълнение на Решение №1584-НС/02.02.2023 г. на Централна избирателна комисия по покана на областния управител на област Силистра инж. Николай Неделчев бяха проведени консултации с представители на политическите сили от област Силистра във връзка с определяне на състава на Районна избирателна комисия – Силистра за изборите за народни представители, насрочени за провеждане на 2 април 2023 г.
 
В РИК Силистра членуват общо 13 души (1 – председател, 2 – зам.-председатели, 1 – секретар, 9 – членове. Според предварителното разпределение съгласно представителството в 48-ото НС на политическите формации: „ГЕРБ-СДС“ – 4, „Продължаваме промяната“ – 3, ДПС – 2, „БСП за България“, „Възраждане“, „Демократична България“ и „Български възход“ – по 1.
 
Пред представителя на държавната власт, съгласно съставения протокол, който ще бъде пратен в ЦИК в София, всяка от партиите и коалициите заяви своите предложения относно заемане на ръководни позиции в РИК в следния вид: „ГЕРБ – СДС“ – председател (без алтернативно предложение), „Продължаваме промяната“, „БСП за България“ и „Възраждане“ – зам.-председател (при това положение ЦИК ще реши кои две предложения от направените три ще бъдат утвърдени за позиция „зам.-председател“), ДПС – секретар (без алтернативно предложение).