На Трети март в Силистра

3/3/2021
В Силистра с няколко събития, обединени в отделен момент в програмата „Пред Олтара на Свободата“, бе почетен националният празник Трети март – ден на освобождението на България в резултат на войната между Руската и Османската империя в периода 1877-1878 г. В тях, заедно с представители на други институции и организации, участваха и представители на Областна администрация – областният управител Ивелин Статев, неговите заместници Илиян Великов и Стоян Бонев, както и главният секретар Елена Томова.
 
По традиция бе проведен молебен в катедралния православен храм „Св. св. първоапостоли Петър и Павел“ воден от Негово Високопреосвещенство митрополит Яков, който завърши службата със слово. В него той подчерта необходимостта народът и църквата да продължават да отбелязват подвига и саможертвата на загиналите за освобождението на отечеството. Независимо от модерните и актуални тежнения в света и обществото.
 
На площад „Свобода“ на пилоните пред община Силистра и над постамента с държавния герб бе издигнато в ритуал знамето на Република България, като честта тази година бе на ученици – отличници. Кратко слово за празника поднесе кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов. Дете каза пред събралото се множество патриотичен стих. На почетен караул пред паметниците бяха членове на Клуб „Горди българчета“ към Общински комитет „Васил Левски“.
 
Начело с Градския духов оркестър бе осъществено традиционното шествие с поднасяне на венци и цветя пред паметниците на символа на Добруджа – войводата Стефан Караджа, на кап. Георги Мамарчев – кмет на града по време на руското му управление в 30-те години на 19 век, и пред паметника на Лев Толстой – патриарх на руската класическа литература, който е бил военен кореспондент в Силистра по време на Кримската война през 1854 г.
 
По подобен начин празникът Трети март бе честван и в останалите общини в област Силистра. В деня на празника Канал 1 на БНТ направи пряко включване от Силистра, с участието на Ансамбъл за народни песни и танци „Силистра“ при НЧ „Доростол“.