Областна администрация съдейства на акцията "Баба Марта в полза на благотворителността" - конкурс "Мартеници гигант"

1/3/2021
От средата на миналата седмица в навечерието на големия празник с духовно съдържание, наречен Баба Марта, в Регионална библиотека „Партений Павлович“ бе подредена уникална изложба, в основата на която са предложения, свързани с празника. Те са дело на самодейци от читалища, от ученици и учители от училища и детски градини, от членове на клубове за народно творчество, както и изработени от изкусните ръце на добруджанки.
 
Мартениците са резултат от обявения от РЕКИЦ Читалища конкурс с наименование „Мартеници гигант“, който е пръв по рода си през последните години и бе проведен в два варианта: виртуален – снимки (вкл. на композиции, някои от които са за площади – в Силистра, Сокол, Искра, Варненци, Нова Черна и др. населени места), и втори момент – дарени за благотворителна акция на Ротари клуб Силистра реални екземпляри.
 
Ефектът от него са десетки разнообразни като размери съдържание и изображения, начин на изработка, съвкупност от послания (вкл. за идващата пролет), използвани материали – предимно природни. Чрез мартениците по изненадващ невероятен начин проговори народният гений, независимо от етнос, възраст, социално положение, професионална подготовка.
 
Само в рамките на три дни, при това без достатъчно нагласа и в условия на конкуренция (Базар на мартениците в центъра на Силистра и изложба с над 1 000 мартеници в художествена галерия Силистра – по линя на общината), бе проведен анонимен търг с урна. Резултатът до този момент: събрани са над 600 лева, в резултат на наддаване за едни от най-големите мартеници (сред участниците прави впечатление лептата на областния управител Ивелин Статев, на кмета на общината д-р Юлиян Найденов, на председателя на ОбС Силистра д-р Мария Димитрова, на  Ротари клуб Силистра, на представители на СБЖ и на Регионална библиотека, на бизнес дамата Пенка Михайлова и други наши съграждани). По предварителна заявка средствата са в полза на акция за подпомагане на наши съграждани със социални проблеми.
 
Търгът е приключил, но изложбата остава на разположение през целия м. март, като в ход е възможността и за откупка на обявени цени – без търг, на голяма част от представените безвъзмездно мартеници – малки и големи. Събраните средства ще бъдат допълнени към вече събраните, за да бъде осъществена благотворителната кауза. Тези дни предстои комисия да направи оценка и на конкурса за мартеници, награждавайки най-интересните, отговарящи на предварителните критерии за размери и естетика. Награди в допълнителен план ще получат и реализираните експозиции, които не са предоставени за изложбата, предвид своята специфика. Наградите осигурява Областна администрация Силистра – ваучери за книги, луксозни календари, книгата „Скритият бог. Древна българска същност“ на д-р Йордан Касабов, както и благодарствени адреси до личности, колективи и институционални участници.