Държавната и общинската власти в Силистра приветстваха новия доростолски митрополит

1/11/2020
В предпоследния ден на м. октомври т.г. в двора на катедрален православен храм „Св. св. равноапостоли Петър и Павел“ в Силистра бе проведено тържество по официалното влизане в длъжност на митрополит Яков – новоизбран от Св. синод на БПЦ нов духовен водач на Доростолска епархия.
 
Негово Високопреосвещенство митрополит Яков по традиция бе посрещнат на границата на епархията, която е при село Гарван, община Ситово. Там той бе приветстван първо от митрополит Антоний, управлявал временно епархията след кончината на митрополит Амвросий, който бе десет години архиерей в епархията с център Силистра.
 
На новия митрополит бе връчен архиерейски посох - символ на ролята му да води паството по пътя на спасението в Христа, както и малка кръгла икона, носена на гърдите на архиерея (енголпие) и нагръден кръст, с които са били интронизирани покойните доростолски митрополити Иларион и Амвросий.
 
Следващата спирка на митрополита в новоповерената му епархия бе село Айдемир, където бе посрещнат и приветстван от местния енорийския свещеник заедно с от много миряни. След това митрополит Яков и придружаващите го лица се отправиха към престолния град Силистра. Там камбанен звън възвести влизането на архиерея в катедралния храм на епархийския център.
 
Радостта на своя събрат по пост, посрещнат по стародавна традиция с хляб и сол, споделиха Пловдивският митрополит Николай, Русенският митрополит Наум, Старозагорският митрополит Киприян, Врачанският митрополит Григорий, както и игуменът на Троянския и Бачковския манастири Велички епископ Сионий, и викарият на Пловдивския митрополит - Знеполски епископ Арсений. Представители на Румънската православна църква също участваха в тържеството.
 
Митрополит Яков бе облечен в архиерейска мантия и му бе връчен архиерейски жезъл. Пред храма той бе посрещнат от областния управител на област Силистра Ивелин Статев и от кмета на общината д-р Юлиян Найденов, които от името на светската държавна и общински власти го приветстваха със специални слова и подаръци. Председателят на ОбС Силистра д-р Мария Димитрова също поздрави Негово Високопреосвещенство за встъпването в длъжност.
 
Четирикратно бе изпято многолетствие за новия епархийски архиерей – част от православното богослужение и дворцовия церемониал, с която се пожелават дълги години живот и благополучие, а той благослови на четирите страни като символ, че благославя всички краища на своята епархия. Митрополит Яков произнесе своето първо архипастирско послание като Доростолски митрополит и помоли всички да се молят за него, за да може да отговори достойно на архипастирското служение, което му се възлага.
 
Впоследствие всички църковни лица се отправиха на гробовете на покойните доростолски митрополити Иларион и Амвросий, където бе отслужена заупокойна молитва. В храма по полагащия се ред бе отслужен молебен. Послание от името на Св. синод на БПЦ-Българска патриаршия поднесе Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. а епархийският протосингел протопрезвитер Добри Чаков представи приветствие от името на клира, монашестващите и миряните на Доростолска епархия.
 
След молебена и словата бе отслужено вечерно богослужение и благословено петохлебие. В края на богослужението митрополит Яков се обърна към вярващите християни и ги призова да бъдат усърдни в своите молитви да радеят за богослужението.
 
На следващия ден след встъпването си в длъжност Доростолски митрополит Яков отслужи в катедралния храм на град Силистра първата си архиерейска света литургия в качеството си на митрополит.
 
Доростолска епархия е създадена през 390 г. и е най-древната по рода си по нашите земи. В момента обединява миряни и над 50 православни храмове в 6 общини в областите с центрове Силистра (Силистра, Кайнарджа, Дулово, Ситово и Алфатар) и Добрич (Тервел). Възстановена бе на Петия църковно-народен събор, проведен на 17 декември 2001 г. след разделянето на Доростоло-Червенската епархия на Русенска и на Доростолска епархии. Преди това в продължение на 130 години център на обединената тогава Доростоло-Червенска епархия бе град Русе.