Областна администрация Силистра съпричастна към валидиране на плик с печат за 125 г. на сп. "Кавал", издавано в Силистра

8/7/2019
В Силистра в чест на 125 години от отпечатването на първото българско музикално списание „Кавалъ“, издавано 2 години в крайдунавския град, бе проведен ритуал по валидиране на специален пощенски плик и печат, за да бъдат пуснати в обращение.
 
Инициативата е на Филателно дружество „Димитър Дончев“ със секретар Христо Христов – дългогодишен пощальон, и е съвместна реализация с Областна пощенска станция  Силистра и Община Силистра. С изрична заповед от министъра на транспорта информационните технологии и съобщенията се отбелязва годишнината.  550 броя е тиражът на плика с печат, посветен на 140 г. на пощенските съобщения в България.
 
На валидирането присъстваха Хюсеин Хамди – ръководител на  Областна пощенска станция Силистра, Стоян Бонев – зам.-областен управител, Елена Томова – гл. секретар на Областна администрация, Цветана Игнатова – директор на дирекция „Хуманитарни дейности“, журналисти и граждани. Поздрав поднесе самодейната група при Клуб на инвалида и пенсионера №3 в града.
 
Първият брой на списание „Кавалъ“ излиза на 1 април през 1894 г. в Силистра. Чexът Kapeл Maxaн е нaзнaчeният по онова време зa пpeпoдaвaтeл пo пeeнe в Πeдaгoгичecĸoтo yчилищe в града. Той е възпитаник на Пражката консерватория. Създaвa чepĸoвeн и yчeничecĸи xopове, както и opĸecтъp. Издaвa yчeбници пo пeeнe, пpeднaзнaчeни зa пeдaгoгичecĸитe yчилищa, показват библиографска справка в РБ „Партений Павлович“ Силистра и актуалната в момента изложба „Европейският дух в образователното дело на Силистра (1878-1913)“ на Студентска учебно-изследователска лаборатория „Културно-историческо наследство“ при Филиал Силистра на РУ „А. Кънчев“, аранжирана в ХГ Силистра в изпълнение на събитие на Областна администрация.
 
В първото издание на музикалното списание са поместени статии за мелодичните, метроритмичните и хармонични особености на българската народна песен.