Работна среща при областния управител с представители на тютюнопроизводителите от региона

3/4/2019
В кабинета на областния управител на област Силистра г-н Ивелин Статев бе проведена консултативна среща с организационен характер на работна група, водена от Халил Халил – общински координатор в Дулово, във връзка с влезлия в режим на решаване проблем с предадена, но неизплатена стока на тютюнопроизводители от страната, включително в Североизточна България.
 
Както е известно, до средата на следващата седмица в правителството на Република България със съдействието на кметовете на общини и на областните управители трябва да постъпят списъци с регистрирани тютюнопроизводители, които имат да получават суми – общо над 3 млн. лева, по приемо-предавателни протоколи към сключени договори.
 
Става дума за компанията „Исперих БТ“ във връзка с незаплатена изкупена стока от 2010 г. и за Leaf Tobacco A.Michailides AD за същия проблем, но от 2016 г. Изкупеният тютюн е от два сорта: „Бърлей“ и „Каба Кулак“. Адресати на проблема в Североизточна България са около 1 000 души, предимно от областите Шумен и Силистра – общините Каолиново, Венец, Кубрат, Дулово, Главиница, Алфатар, Кайнарджа, както и от областите Добрич – община Тервел, Русе – община Ветово, и др.
 
В Държавен фонд „Земеделие“ предстои да сe вземе решение за изплащане чрез държавна помощ „Де минимис“ на дължимите суми на тютюнопроизводителите от Североизточна България, които имат вземания от частната гръцка фирма от 2016 г. Това обеща министърът-председателят Бойко Борисов на среща с тютюнопроизводители в шуменското село Пристое след проведения наскоро протест.