20-а церемония за първокласници в ОУ „Отец Паисий“ с участието на областния управител Ивелин Статев

21/2/2019
За 20-и път в ОУ „Отец Паисий“ Силистра с директор Детелина Терзиева – с открит урок, и в местния Обреден дом – със специален ритуал, бе проведено именуване на класове с първокласници по повод 100-ия ден от началото на първата учебна година в най-новите випуски на най-старото училище в областта.
 
По този начин бе продължена традиция, започнала в годината на милениума по проекта „Стъпка по стъпка“, за да се превърне с годините в един от най-тържествените моменти в живота на подрастващите „паисиевци“.
 
Благодарение на ритуала 1а клас ще се нарича „Делфини“ с класен ръководител Галя Димитрова. Негов кръстник стана областният управител Ивелин Статев, който връчи на класа поздравителен адрес и подходящ за учебния процес подарък, вкл. поредното издание на в. „О писменех“.
 
Екземпляр от „За буквите“, както се нарича единственото запазено полемическо съчинение от Черноризец Храбър, бе подарен и на 1б клас с класен ръководител Детелина Дашева, който получи името „Мечта“. Негов кръстник е Елена Илиева, директор на Природонаучен музей при Биосферен парк „Сребърна“.
 
След проведените в класните стаи т.нар. открити уроци в съответните класове, в които участваха и родители на децата, бе проведено шествие начело с фанфарния оркестър на училището, ръководен от Бонка Скорчелиева. В ритуала, провеждан със съдействието на Общинско предприятие „Обреди“, участваха рецитатори от Клуб за художествено слово с ръководител учителката Ванушка Ангелова.
 
Историята на ОУ „Отец Паисий” започва през 1861-1862 година, когато учителят Милан Кънчев Миланов основава в гр. Силистра първото класно училище.