Областният управител участва в тържеството за Освобождението на Силистра

14/2/2019
 
За поредна година пред паметната плоча с надпис „На 10. ІІ. 1878 година на това място бяха посрещнати братските руски войски при Освобождението на Силистра“ в крайдунавския град бе проведено тържество, организирано от община Силистра и предшествано от литургия в православния храм „Св. св. първоапостоли Петър и Павел. Поднесени бяха венци и цветя в знак на признателност пред всички, имащи заслуга за освобождението на Силистра преди 141 години от петвековното османско робство..
 
В проявите се включиха представители на община Силистра начело с кмета д-р Юлиян Найденов, на ОбС Силистра, на Областна администрация – представена от областния управител Ивелин Статев и заместник-областния управител Илиян Великов, на НС, представено от народни представители, избрани в  20-и МИР Силистра, на политически партии, НПО, училища, различни и институции, както и на градското православно духовенство начело с митрополит Амвросий.
 
На пост пред паметната плоча бяха ученици от Клуб „Родолюбие с ръководител Валентин Петков. Литийното шествие от църквата до мястото на плочата бе предвождано от Градски духов оркестър, на когото заедно с хор „Седянка“ на 28 февруари от 18 ч. в салона на община Силистра предстои концерт с патриотични пасни, посветени на националния празник 3-и март.
 
В словото си към присъстващите кметът на Община Силистра д-р Юлиян Найденов подчерта радостта, но и отговорността пред всички нас, предизвикани от великото дело на освободителите. Директорът на РИМ Силистра д-р Николай Тодоров също поздрави силистренци за празника и разказа важни подробности за реализирането на свободата.