Предстои награждаване на участниците в националния конкурс „Моята ЕДЕН дестинация в България“, включително на творци от Силистра

14/2/2019
На 22 февруари от 13:00 ч. в подкуполното пространство на Античния културно-комуникационен комплекс „Сердика“ под пл. „Независимост“ в гр. София предстои церемонията за награждаване на победителите и участниците в конкурса за детска рисунка на тема „Моята ЕДЕН дестинация в България“, организиран от Министерство на туризма по проект „Комуникационна кампания за популяризиране на дестинации ЕДЕН в България – трето издание“, финансиран по програма COSME 2014-2020 г. на Европейската комисия. 
Участие в конкурса взеха над 200 деца на възраст от 7 до 14 години с общо над 240 рисунки, изобразяващи 17-те ЕДЕН дестинации в България  – Ардино, Белица, Белоградчик, Враца, Драгоман, Каварна, Казанлък, Кърджали, Кюстендил, Луковит, Мездра, Сандански, Сапарева баня, Силистра, Странджа, Чавдар и Ямбол.
Преди 8-9 години благодарение на подобен проект, изготвен от Областна администрация Силистра, нашата област влезе в мрежата ЕDEN по програма „Нови индустрии, туризъм и корпоративна социална отговорност на Европейската комисия“. Чрез него бяха представени представя обекти и ритуали във всички  общини на областта – Силистра, Тутракан, Главиница, Алфатар, Ситово, Кайнарджа и Дулово. Проектът спечели националния конкурс за Отлична туристическа дестинация „Еден 2010“, а екипът, разработил темата „Водата – извор на живот и благоденствие”, пътува до Брюксел.
Подборът и популяризирането на „Отличната българска туристическа дестинация” в рамките на ЕDEN целеше да допринесе за засилване на устойчивото развитие на туризма в България чрез популяризиране на ценности като: зачитане на околната среда; многообразие от „нетрадиционни” туристически продукти; добри практики, идеи и нови възможности за привличане на туристи в по-слабо развити туристически райони.