Областният кризисен щаб в Силистра обсъди готовността за зимния период

2/11/2017
В Областна администрация Силистра със заповед на областния управител Ивелин Статев бе проведено заседание на Областен щаб за работа при зимни условия, за да бъде обсъдена моментната готовност. „За мен най-важна е коректността между институциите, както и човешкият живот – било то на граждани или на служители “, заяви представителят на държавната власт за областта. Заедно с него в заседанието на Щаба участваха заместник-областният управител Стоян Бонев и главният секретар Елена Томова.
 
В работата на форума се включиха повечето негови членове, с изключение на представители на водоразпределителното и електроразпределителното дружества, както и на общините Дулово и Кайнарджа.
 
Участниците споделиха накратко акцентите от изпратените до областния управител доклади. От тях стана ясно, че в най-общ план всички те имат необходимата организация и готовност – актуализирани списъци и планове, проверена техника и др.
 
От Областно пътно управление заявиха, че имат грижа за 506 линейни километра от републиканската пътна мрежа със 77 машини, повечето от които са готови веднага да влязат в действие, а останалите в момента изпълняват ангажименти към 4 обекта, но до 12 часа могат също да бъдат на разположение. Сред тях са 37 снегорина (от тях 3 са роторни), 20 комбинирани машини и др.
 
Споделено бе изискване за монтиране на указания за отклоняващите маршрути възможно най-скоро преди да бъдат ползвани, за да има ясни ориентири. Ще се търси решение и за проблемите, които се очаква да създават тировете във връзка с почистването на снега.
 
И тази година ще има две санитарни МТЛБ към Районна служба Пожарна безопасност и защита на населението”  Силистра, които са с единствен ангажимент за помощ при снабдяване с хранителни продукти, превоз на родилки и на хора на диализа. Препоръката на специалистите е непременно при подаване на сигнал за бедствия на хора до тел. 112 да бъдат съобщавани възможно най-точни координати за лесно откриване – спестява се време и енергия.
 
При самостоятелно решаване на проблема се настоява да има повторно обаждане, за да се спести излишно разкарване на тежкотоварна техника. Областният управител препоръча в трудните случаи да бъдат търсени за съдействие представителите на ловните дружинки по места, които познават района и могат да бъдат полезни в намирането на алтернативни пътища.
 
Осигурени са 7 хил. тона пясък и 2 100 тона сол. За подобряване на видимостта и като превантивна мярка против навявания са отстранени 77,5 хил. кв. м. храстовидна растителност.
 
По информация от „Пътперфект-Т“ ЕАД, което е с 4-годишен договор с ОПУ Силистра, както и с протоколи още с общините Алфатар, Силистра, Дулово и Главиница, не достигат средства, за да бъде изцяло решен проблемът в някои от невралгичните пунктове: околовръстният път край Тутракан, в района на „Кълнежа“ преди Айдемир, при обходния път след Богорово, както още между Ситово и Добротица, разклон Стрелково – Средище, около Светослав и др.
 
Във всички общини са обособени места за настаняване на закъсали по пътищата граждани: в община Алфатар, както и в други общини, това са предимно помещения в кметствата, в община Ситово – целево е и ученическото общежитие.
 
В различен режим са отделните общини по отношение на сключените договори с фирми за поддържане на пътищата: в Главиница са в процедура с хоризонт до 15 ноември да има техен завършек; в Алфатар договори има до края на 2017 г., но до 10 ноември се приемат оферти за обществена поръчка; в община Силистра има договори за 18-те населени места, а в общинския град - със „Синева“ и с „Ербауер“ като подпомагаща фирма; в община Ситово до края на ноември ще има договори с фирми.
 
От РЗИ Силистра казаха, че са изготвени списъци на родилки с термин „ноември-март“, които ще бъдат актуализирани всеки месец, същото се отнася и за хората на хемодиализа. Болничните заведения в региона имат готовност и са снабдени с отоплителни средства, медицински консумативи и др.
 
Единствено в МБАЛ Дулово има проблем, тъй като отоплението е само на електричество, а заведението разполага със стар агрегат, достатъчен за осигуряване на осветление и за поддържане на работата на някои апарати.
 
В сферата на РУО на МОН е свършена следната работа: направен е анализ на състоянието, извършен е инструктаж на учителите, проверени са техниката, транспортните средства и отоплителните инсталации.
 
От ДАИ допълват, че при проверките са открили проблем с ползването на тахографите от страна на водачите на МПС – било от незнание, било от липса на опит, поради което не залагат т.нар. шайби. Предстои проверки за състоянието на транспортната техника на фирмите с маршрутни разписания.
 
Фирмите с понтони на река Дунав са декларирали, че ще имат грижата да не ги оставят на произвола на евентуален ледоход, каквито случаи има в предишни години.