Деца от Силистра, София, Варна и Тутракан с творби на тема „Възкресението“

15/4/2016
Областният управител на област Силистра Стоян Бонев уважи с поздравителен адрес участниците в регионалния конкурс за рисунка, есе и стихотворение на тема „Възкресението“, чийто финал бе в зала „Диоген Вичев“ в Регионална библиотека „Партений Павлович“ в Силистра. Отчитането на конкурса стана с концерт и награждаване на най-добрите.
 
Проявата е дело на Фондация „Приятели на България“ с председател проф. Дечко Свиленов, дългогодишен учен в Българската академия на науката и настоящ дарител, вкл. и с помощи, пратени до нуждаещи се в Силистра. В най-големия град на Крайдунавска Добруджа фондацията е представена от педагозите сем. Марчо и Цветанка Маркови.
 
Над 50 са участниците от Силистра, София, Варна, Тутракан и село Варненци, включили се в инициативата, чийто прощъпулник преди настоящата бе конкурсът „Бяло Рождество“.
 
Две журита определиха победителите в различните категории: изобразително изкуство (Йордан Колев, Димитър Кулев и Даниела Недялкова) и литeратура (доц. д-р Румяна Лебедова, Любомир Добрев и Маргарита Иванова).
 
Няколко групи певци поздравиха присъстващите и младите творци в проведеното тържество. Изложбата на картините, нарисувани от художници в детска и ученическа възраст, са на вниманието на посетителите на библиотеката на първия етаж на сградата.
 
През последните дни до организатори на различни прояви областният управител Стоян Бонев изпраща поздравителни адреси: в сряда – до организаторите на изложбата за художника Илия Бешков – едноименната картинна галерия от Плевен, както и до младите артисти от Театрални студиа "Питър Пан" при ПГСУАУ "Атанас Буров" и "Артистик" при ОДК Силстра; днес – до организаторите на благотворителния бал на Ротари клуб Силистра в полза на МБАЛ Силистра.
 
За утре са предвидени поздрави до други два адресата – до участниците в областния фестивал „Нека винаги да бъде слънце“, организиран от Движение „Русофили“, с участието на 150 деца от Силистра, Тутракан, Дулово и Алфатар, и до съставите, включващи се в традиционния Фолклорен събор на пенсионерските клубове – един от най-големите по рода си в област Силистра, организиран за четвърти път от ГЕРБ Старейшини.