100-годишнината от рождението на Доростолския митрополит Иларион бе отбелязана в Силистра

4/11/2012
 
         100-годишнината от рождението на първия епархийски архиерей на възстановената Доростолска епархия - Митрополит Иларион, бе отбелязана днес (04.11.2012 г.) в Силистра с научна конференция.
         Участие в събитието взеха архиереи от Светия Синод на Българската православна църква, духовници от Украйна и Румъния, областният управител Николай Димов, кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов, председателят на общинския съвет д-р Мария Димитрова, общественици и граждани.
         Митрополит Иларион, който почина на 96-годишна възраст, бе начело на Доростолската епархия от 2003 до 2009 г. Той е автор на над 40 книги. За особено значимите му заслуги в развитието на богословското образование и наука в България е награден с орден „Св. Св. Кирил и Методий" и огърлие, изтъкна пред участниците в събитието настоящият духовен водач на Доростолската епархия митрополит Амвросий.
       Освен внушителната годишнина и личността на дядо Иларион, форумът проследи и развитието на Доростолската епархия през вековете. Със свои тематични доклади участваха проф. д-р и.н. Георги Атанасов и племенницата на покойния Митрополит Иларион - доц. д-р Ивона Караджова от Института за българския език към БАН и преподавател в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".
        В приветствието си към участниците в конференцията, която се проведе в Художествената галерия на областния град, кметът на община Силистра д-р „Юлиян Найденов изрази подкрепата си за изграждането и възстановяването на църкви и параклиси в цялата община.  
         Преди форума, в катедралния храм „Св. Ап. Петър и Павел“ бе отслужена Божествена света Литургия.