В Деня на народните будители - 1 ноевмври, в Главиница бе открит паметник на Васил Левски

1/11/2012
 
              В Деня на народните будители – 1-ви ноември, в Главиница бе открит бюст-паметник на Апостола на свободата Васил Левски.
             Той е издигнат в центъра на града, пред СОУ „Васил Левски“. Негов автор е силистренският скулптор Йордан Колев.
          „Днес град Главиница записва в своята история едно изключително за своите жители събитие“, каза на тържествената церемония за празника, кметът на община Главиница Хюсеин Хамди и подчерта: „Българската история и памет имат светини, които надживяват превратността на времето, светини, които безпрепятствено минават през годините със своята непреходност, събрали в себе си най-доброто и най-истинското от българския дух. За нас, българите, такава светиня е Васил Левски“.
           Решението за изграждането на паметника е взето от Общинския съвет в Главиница през 2007 г. когато е сформиран и Инициативен комитет, ангажирал се с осъществяване на идеята.Проектът се реализира изцяло от даренияна граждани, фирми, земеделски кооперации, Ротари клуб и образователни институции.
        „Искахме точно в Деня на народните будители да зарадваме нашите съграждани, затова и алеята към паметния знак не е довършена“, обясни кметът на Главиница Хюсеин Хамди. Той  разказа, че предстои и цялостно облагородяване на района на училището.
          Гости на тържеството бяха главният секретар на Областна администрация-Силистра Николай Колев, дарители, представители на Инициативния комитет, на политически и обществени организации. В приветствието си, Николай Колев постави акцент върху факта, че такива родолюбиви инициативи, като изграждането на паметника, поддържат усещането ни, че България има и своите съвременни будители.
Поздравителен адрес за празника изпрати и народният представител Стефан Господинов. 
           В знак на почит пред безсмъртното дело на Апостола, бяха поднесени венци и цветя.